Založ si blog

Najprv nám odišiel otec…

V príbehu Veril som, ale prestal… spomínam dva úrazy. Prvý z nich, pád zo stromu, bol na niečo dobrý: mňa, hoci len 14-ročného chlapca, donútil zamyslieť sa nad vlastným správaním. Najmä keď som si pripomenul skon našich rodičov i okolnosti okolo neho.

Vedeli sme, že mama s nami už dlho nepobudne. Vedela to aj ona. Ale otec, ten nevravel, že by mal nejaké zdravotné problémy, naopak, nikdy nebol chorý.

Raz ešte ako maličký som chytil pravdepodobne prievan, odvtedy som mal problémy s ušami – bol to zápal, bolesť porovnateľná s bolesťou zubov. Keď prišlo najhoršie, mama ma vzala na noc k sebe do postele, aby sa bratia mohli vo vedľajšej izbe pokojne vyspať (v izbe, kde sme spali my chlapci, boli iba dve postele. Detskú izbu, aká sa prezentuje v súčasnosti, sme v tých časoch nepoznali.) Otec nebol nadšený mojím nocovaním pri mame… ale keď chceli obaja predísť pofňukávaniu a šomraniu bratov, nemali iné východisko. A potom, pri mame som sa vedel aj skôr utíšiť, lebo ma utešovala svojou láskavosťou a nehou.

Stalo sa to v máji 1965.

Otec sa jedno ráno vybral do nemocnice v krajskom meste, obvodný lekár mu odporučil kompletné vyšetrenie, pravdepodobne si to vyžadoval zamestnávateľ.

Keď sa pri odchode lúčil s mamou (pri ktorej som opäť strávil noc), počul som ho povedať:

– V noci som mal sen, nepoviem ti o čom a už sa to ani nikdy nedozvieš.

Po týchto zvláštnych slovách sa rozlúčil i s nami deťmi a odišiel na autobus.

Vtedy sme ho videli živého naposledy.

O dva dni bol 8. máj, celá škola sme sedeli v kinosále, kde nám ako vždy o takomto čase premietali sovietsky film na počesť víťazstva nad fašistickým Nemeckom. Počas premietania k nám (vedľa mňa sedeli bratia Miro a Jaro, najstarší mal miesto inde) pristúpila uvádzačka:

– Bežte domov! Otec vám umrel.

Utekali sme nepredstaviteľne.

Mama spolu s babkou (otcovou mamou) plakali a nakoľko pomedzi slzy vládali, povedali, že každú chvíľu nám otca dovezú.

Asi po hodine čakania prišlo čierne auto a vodič so závozníkom vyložili hnedú truhlu s otcom. Vraj majú príkaz upozorniť nás, nech truhlu v žiadnom prípade neotvárame. Boli v tom neoblomní, darmo im mama vysvetľovala, že chceme otca aspoň naposledy vidieť. A ja som si v  tej chvíli pripomenul jeho posledné slová a zišlo mi na um, či za tým, prečo sme nesmeli otvoriť truhlu, bolo práve to, čo mame naznačil pred odchodom do nemocnice, ale čo sa nemala nikdy dozvedieť?

Manželovi otcovej mladšej sestry predsa len vŕtalo hlavou, prečo nesmieme otca vidieť. Takže len čo tí dvaja odišli, rakvu otvoril.

Pochopili sme, prečo ten príkaz.

Otcova hlava bola prepílená od ucha k uchu a zostehovaná ako futbalová lopta.

Uja to veľmi nahnevalo, nevedel sa s tým zmieriť. Preto na druhý deň po pohrebe odcestoval, aby sa v krajskej nemocnici dopátral, čo sa vlastne stalo.

Nikto nechcel nič povedať. Až na veľké naliehanie mu jeden z lekárov vysvetlil: Nášmu otcovi prišlo zrazu zle, odpadol a už sa neprebral. Otcov švagor s týmto vysvetlením síce nebol nadšený, ale v duchu si hovoril, že nám to mohli povedať hneď a nemuseli okolo toho robiť ,,tajomno“. Začal sa však ešte vyzvedať u personálu. Až mu jedna z upratovačiek naznačila, že niečo vie, nech ju počká v parku.

Otec si nezvykol dávať servítku pred ústa, to sme vedeli, a keď videl, že je v práve, dovolával sa  ho i tvrdším slovom. Pochopiteľne, že sa to mnohým nepáčilo. A práve to sa asi stalo v nemocnici. Lebo upratovačka vraj počula, ako otec veľmi hlasno nadával lekárovi,  ktorý mu odmietol kúpeľnú liečbu alebo niečo podobné (nevedela to spresniť). Potom podľa jej slov cez odchýlené dvere videla, ako lekár podal otcovi injekčnou striekačkou nejakú látku, na čo sa otec po chvíli zviezol zo stoličky – a o chvíľu bolo po ňom.

Ktohovie, prečo a ako, čo sa to vlastne stalo!

Nik z príbuzných nechcel tragickú udalosť rozpitvávať, a tak to celé zostalo bez našej sťažnosti. Nebolo totiž svedka (upratovačka sa zaprisahala, že ak to ujo dá prešetriť, ona všetko poprie,  ba  povie, že sa s ním vôbec nerozprávala). A keby sa svedok aj bol našiel, nášmu 43-ročnému otcovi by to život, žiaľ, nevrátilo.

(Z autobiografie: Keď zatneš slovom…)

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Takmer storočná Ukrajinka ušla podľa polície desať kilometrov z okupovaného územia

30.04.2024 14:45

"Prežila som tamtú vojnu a prežijem aj túto vojnu," povedala.

blaha ľuboš

Blaha poskytol propagandistický rozhovor ruskej televízii, podľa Šimečku konal v rozpore so zahraničnou politikou Slovenska

30.04.2024 14:35

Líder PS konštatoval, že za svoje výroky by sa mal Blaha okamžite ospravedlniť.

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Maroš Žilinka

Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili

30.04.2024 13:51

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Dostála odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248262x
Priemerná čítanosť článkov: 989x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy