Založ si blog

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve.

Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a suverenity krajiny, zárukou stabilného rozvoja a jej budúcnosti,“ uviedol Putin vo videopríhovore venovanému ruskému sviatku Deň obrancov vlasti.

„Preto je tak ako predtým dôležité, aby sme pozornosť venovali posilneniu našich obranných schopností,“ uviedol Putin len deň pred prvým výročím začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Rusko sa podľa Putina zameria na „vyvážený a vysoko kvalitný rozvoj všetkých zložiek svojich ozbrojených síl“, a to predovšetkým pri ich vyzbrojovaní „novými útočnými systémami, prieskumným a komunikačných vybavením, dronmi a delostreleckými systémami“.

„Náš priemysel v súčasnosti rýchlo zvyšuje výrobu celého radu konvenčných zbraní,“ uviedol šéf Kremľa.

Okrem toho tiež vyzdvihol ruských vojakov, ktorí podľa neho „hrdinsky“ bojujú na Ukrajine a „obraňujú (ruský) ľud a historické ruské územie“. Kľúčom k víťazstvu je pritom podľa Putina nezlomná jednota Ruska.

Počas uplynulých 20 rokov, čo je Putin pri moci, spravil z posilňovania armády hlavnú prioritu. Do ruského arzenálu zaradil aj hypersonické zbrane, ktoré opisuje ako „nepremožiteľné“. Zdroj spravy.pravda.sk

Diktátor Putin obvinil Západ z eskalácie napätia a pohrozil, že čím viac bude dodávať systémy dlhého dostrelu, tým viac bude Rusko musieť posunúť hrozbu od svojich hraníc.

Americký prezident ako keby chcel vyskúšať Putinovú trpezlivosť, že čo všetko je ešte schopný  proti Ukrajine použiť a preto sa prekvapujúco objavil v Kyjeve.

Zelenskyj uviedol, že s Bidenom hovorili o dodávkach zbraní dlhého doletu, píše agentúra Reuters. Biden podľa nej povedal, že Ukrajina dostane nový balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov dolárov. Biden tiež povedal, že Spojené štáty Kyjevu dodajú ďalšiu muníciu do raketometov HIMARS. Zdroj: americky-prezident-sa-prekvapujuco-objavil-v-kyjeve

Západ takisto nechce zostať pozadu za USA a čoskoro Ukrajine poskytne viac ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala od agentúry AFP. „Nedávne prísľuby súvisiace s ťažkým vojenským vybavením (pre Ukrajinu) sú dôležité… a očakávam, že ich v budúcnosti bude viac,“ povedal Stoltenberg pre nemecký denník Handelsblatt daily.

Šéf Severoatlantickej aliancie sa takto vyjadril pred budúcotýždňovým stretnutím Ukrajinskej obrannej kontaktnej skupiny, ktorá na leteckej základni Ramstein v Nemecku koordinuje dodávky zbraní pre Ukrajinu. „Sme v rozhodujúcej fáze vojny. Je preto dôležité, aby sme Ukrajine poskytli zbrane, ktoré potrebuje, aby zvíťazila,“ povedal Stoltenberg.

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu prisľúbil, že Británia Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2. Jeho krajina sa tak stala prvou západnou krajinou, ktorá Ukrajine dodá tanky. Zdroj zapad-coskoro-ukrajine-poskytne-viac-tazkych-zbrani

Čo sa musí pri takýchto správach odohrávať v Putinovej hlave? Nebude takýto prístup USA a NATO považovať za ešte väčšiu provokáciu proti Rusku? Obzvlášť, keď rok po začiatku invázie vo víťazstvo Ukrajiny verí 95 percent jej obyvateľov.

Približne 95 percent Ukrajincov je presvedčených, že Ukrajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Vyplýva to z prieskumu ukrajinského sociologického inštitútu Rating Group (grupa Rejtyng) zhotoveného začiatkom februára, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Tento prieskum – zverejnený len niekoľko dní pred prvým výročím začiatku invázie Ruska na Ukrajinu – tiež ukazuje nárast dôvery v ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dôvera v Zelenského vzrástla na 90 percent v porovnaní s 36 percentami v januári 2022, teda mesiac pred začiatkom invázie.

Ukrajinci sa tiež stále viac prikláňajú k prozápadnému smerovaniu svojej vlasti. Približne 87 percent respondentov bolo za vstup Ukrajiny do Európskej únie a 86 percent súhlasilo s jej vstupom do NATO. Zdroj  spravy.pravda.sk

Ako som to už naznačil v úvode článku, nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Myslím si, že Putin zajtra dá ruskej armáde povel k tomu, aby vypálila desiatky (možno aj stovky) rakiet na Ukrajinu – a tá zažije také peklo, že sa z toho bude spamätávať desiatky rokov – svoj počin bude Putin vysvetľovať tým, že ho k tomu svojimi vyhláseniami vyprovokovali americký prezident Joe Biden, šéf Severoatlantickej aliancie a Britský premiér Rishi Sunak.

 

 

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Skutočne ide Hegervi o to najlepšie pre Slovákov?

24.01.2023

Heger má 90 poslancov, no presvedčí aj ľudí? (Dočasne poverený premiér Eduard Heger oznámil, že sa lídri bývalej koalície dohodli na termíne predčasných volieb). „Zároveň padla dohoda na pozmeňujúcom návrhu, ktorý bude schválený hneď po prerokovaní v utorok 24. januára, keď sa o zmene ústavného zákona bude rokovať. Dohoda jasne hovorí o tom, že dôjde [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247736x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy