Založ si blog

Toto bola celebrita

matka_tereza_reuters-r377_res

Matku Terezu obdivovali státisíce, hoci nebola dokonalou kráskou. Vyslúžila si rešpekt svetových osobností, aj keď nebola mocná a neohurovala prepychovým životom. Taká bola Agnes Gonxhe Bojaxhiu, ktorú celý svet poznal ako Matku Terezu.

Matka Tereza povedala:

„Keď ľudí súdite, nemáte čas ich milovať.“
„Človek nežije iba z lásky, ktorú prijíma, ale hlavne z tej, ktorú daruje.“
„Usmievaj sa na každého, nezáleží na tom, kto to je, a to ti pomôže, že porastieš do väčšej lásky voči každému.“
„Nesprávame sa k chudobným ako k našim smetiakom, kde dávame všetko, čo nepotrebujeme alebo nemôžeme zjesť? Delíme sa s chudobnými tak, ako sa Ježiš rozdelil so mnou?“
„Otec a matka majú mnoho práce a nemajú na dieťa čas – toto sú veci, ktoré ničia mier.“
„Ľudia sú často nerozumní, nelogickí a sebeckí. Aj tak im odpusťte.“
„Najhoršou chudobou je osamelosť a pocit, že nie ste milovaní.“

Včera sa v Indii začali veľkolepé oslavy. Tamojší obyvatelia, ale aj ľudia z iných krajín si pripomínajú 100. výročie od narodenia najznámejšej misionárky 20. storočia. Deň jej narodenia, teda 26. august, vyhlásili za Svetový deň sirôt a Anjela z Kalkaty si jej obdivovatelia uctia na rôznych omšiach a spomienkových slávnostiach až do 5. septembra, teda do dňa, keď pred trinástimi rokmi zomrela. Už počas života ju ľudia považovali za svätú a v roku 2003 ju pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslavenú, čo je predstupeň k svätorečeniu.

Matka Tereza slúžila chorým a biednym bez akéhokoľvek rozdielu a založila – Dom umierajúcich – miesto na dôstojný odchod zo sveta. Hoci v Indii bola v päťdesiatych rokoch veľká bieda, dokázala získať peniaze aj na vybudovanie ďalších  domovov a nemocníc. A aj keď bola katolíčkou na území hinduistov a moslimov, podporili ju. Misionárky lásky len za života Matky Terezy pozbierali v uliciach Kalkaty viac ako 75-tisíc ľudí. Okrem toho rozdávali jedlo, liečili a zachraňovali deti, lebo odhovárali matky od interrupcie a ujali sa ich bábätiek.

Prekročili však aj hranice Indie a Matka Tereza od šesťdesiatych rokov čoraz častejšie cestovala po svete. Založila rehoľné domy vo Venezuele, na Srí Lanke, v Ríme, Tanzánii, Austrálii, Jordánsku. Jej činy oslovili aj západné štáty, ktoré ju finančne podporovali. A tak aj vďaka tomu otvárala nové a nové domy pre chorých na lepru, maláriu, AIDS i pre bezdomovcov. Kdekoľvek na svete niekto potreboval pomoc a lásku, tam bola aj Matka Tereza. Navštívila aj osadu ľudí presídlených po černobyľskej havárii, za občianskej vojny v Bejrúte ešte počas streľby hľadala v troskách mesta opustené a zranené deti a nakoniec ich zachránila šesťdesiat.
Ani bývalý východný blok neodolal charizme Matky Terezy. Podarilo sa jej dokonca získať súhlas na pôsobenie v Sovietskom zväze a trikrát navštívila aj Československo. Po prvýkrát v roku 1984, druhýkrát prišla v roku 1990, keď ju privítali v Čadci, kde vznikol prvý dom Misionárok lásky, a tretíkrát k nám prišla v roku 1992, keď jej sestry založili v Bratislave útulok.

Úctu a obdiv jej prejavovali aj vplyvné osobností, štátnici, umelci, predstavitelia cirkví. „V jej prítomnosti sa cítime malí a zahanbení sami sebou,“ povedala o nej indická premiérka Indira Ghándiová. Pápež Ján Pavol II. si ju veľmi vážil a jej priateľkou bola aj princezná Diana, ktorá s ňou v mnohých oblastiach úzko spolupracovala.

Svetským ocenením jej činov bolo aj množstvo cien, ktoré získala. Okrem iného ako prvá osoba nenarodená v Indii dostala medailu Padmašrí – indický lotosový rád, čestný doktorát humanitárnych vied vo Washingtone, čestný doktorát univerzity v Cambridge a v roku 1979 dostala za svoju celoživotnú humanitárnu prácu Nobelovú cenu za mier. Na tradičnom bankete, ktorý nasleduje po odovzdávaní cien, sa však odmietla zúčastniť, vraj nech radšej nakŕmia 400 indických detí, a k cenám povedala: „Nie sú pre mňa, ale pre mojich ľudí. Sú pre ľudí, ktorých si konečne niekto všimol.“

Náročná misionárska práca sa, samozrejme, podpísala na zdraví Matky Terezy. Dostala niekoľko infarktov, viackrát sa nakazila od chorých, o ktorých sa starala – dostala zápal pľúc i maláriu, čo jej srdce ešte viac oslabovalo.

Matka Tereza zomrela 5. septembra 1997. Keď v januári 1929 prišlo nenápadné dievča do Kalkaty, takmer nikto o nej nevedel. Keď o necelých sedemdesiat rokov umrela, plakalo nielen celé mesto, ale stovky miest a tisíce ľudí. Francúzsky prezident Jacques Chirac povedal: „Dnes večer je na svete menej lásky, menej súcitu a menej svetla.“ V Indii vyhlásili štátny smútok, jej telo ležalo v chráme sv. Tomáša celý týždeň pod sklom zahalené štátnou vlajkou. Indická vláda poctila Matku Terezu štátnym pohrebom a jej ostatky viezli na tej istej delovej lafete, na ktorej prevážali telo Mahátmu Gándhího. Keď sa vládni predstavitelia dozvedeli, že na jej pohreb prídu celebrity z celého sveta, chcela usporiadať veľkolepý obrad. Na naliehanie rádu však napokon súhlasili, aby ju na poslednej ceste sprevádzali tí, ktorým zasvätila celý život – hŕstka mrzákov a chorých na lepru. Smotánka tam nemala prístup.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 246272x
Priemerná čítanosť článkov: 981x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy