Založ si blog

Blíži sa druhá vlna finančnej tsunami (5)

Bolo by naivné myslieť si, že USA umožní bez výčitiek, aby boli zábrany/zabavené. Keď dosiahneme tohto štádia, je vojna nevyhnutná. Bude to na ose USA-UK-Izrael proti zvyšku sveta.

Predohra ku konečnej hre

Masívny niekoľko biliónový dolárový stimul pri zvrate v ekonomike zlyhával. Masívna krvná transfúzia môže udržať pacienta pri živote, ale existuje mnoho známok zlyhania mnohých orgánov.

Koncom decembra a počiatkom roku 2010 došlo k ďalšej vlne núteného zabavovania rezidenčných, a čo je dôležitejšie komerčných nemovitosti. A zabavené majetky v r. 2009 povedú k zníženým cenám, ako náhle prejdú potrubím. Hodnota bytových a komerčných nemovitosti sa prepadne. Bilancie bank budú vyzerať príšerne a akýkoľvek „rekordný zisk“ v posledných dvoch štvrťrokoch 2009 ďalší červený atrament nezakryje. Vzhľadom k vyššie uvedenej situácii bude FED pokračovať v nákupe krytých cenných papierov nemovitosťami, aby podoprel trhy? FED už utratil bilióny dolárov za nákup hypoték Fannie Mae a Freddie Mac, keď v dohľade niet žiadneho náhradného kupujúceho. Preto je bilancia FEDu toxická, rovnako ako banky „príliš veľké na krach“, ktoré sa vydal zachrániť.

Americká ekonomika sa v nadchádzajúcich mesiacoch špirálovito vymkla kontrole a dosiahla kritického bodu koncom prvého štvrťroku 2010 a implózia nastáva v druhom štvrťroku. Nemalo by byť žiadnym prekvapením, že hodnota dolára smeruje k juhu. Keď sa meny znehodnocujú, volatilita na akciových trhoch sa zvyšuje. Ale zisky nestoja za rizika, a pokiaľ je na trhu vôbec ešte niekto, bude odstrelený v prvom štvrťroku 2010.

Za týchto okolností nemá žiadneho zmyslu, aby ktokoľvek prehlasoval, že najhoršie je za nami a že globálna ekonomika je na ceste ku zotaveniu.

A najistejšou známkou toho, že nič nie je vo veľkých bankách dobré, je nedávny prejav prezidenta Federálnej rezervnej banky New York Williama Dudley na Princetone v New Jersey, kde povedal, že FED obmedzí riziko budúcej likvidačnej krízy tým, že solventným firmám poskytne s dostatočným kolateralom „zarážku“.

Toto varovanie a uistenie si zaslúži ďalší rozbor. Po prvé, je zavádzajúce uviesť, že solventná firma s dostatkom kolaterala bude v podstate čeliť likvidačnej kríze a bude sa musieť z núdzi obrátiť na FED. Je to v podstate pripustením, že banky nie sú dostatočne kapitalizované, a keď ich opätovne zasiahne druhá vlna tsunami, tak dôvera bude silne upadať.

Dudley vlastne povedal, že „centrálna banka môže pristúpiť k tomu, že bude požičiavateľom poslednej inštancie… (a to by znížilo) riziko paniky vyvolanej neistotou medzi požičiavateľmi ohľadne toho, čo si myslia ďalší veritelia“.

Povedané bez obalu, povedal to, že FED bude usilovať o to vyhnúť sa opakovaniu kolapsu Bear Stearns, Lehman Brothers a AIG. Je to tiež známkou, že zostávajúce veľké banky sú v ťažkostiach.

Je zaujímavé všimnúť si, že správa na Bloomberg z počiatku novembra odhalila, že Citigroup Inc. a JP Morgan Chase hromadia hotovosť. Prvá menovaná svoju držbu hotovosti temer zdvojnásobila na 244,2 miliárd dolárov. V prípade poslednej menovanej dosiahol objem nahromadenej hotovosti 453,6 miliárd dolárov. Napriek tomu, vzhľadom k hromadeniu zo strany čelných bank, musela Federálna rezervná banka New York finančnú komunitu uisťovať, že je pripravená naliať do systému obrovské množstvo likvidity, aby systém podoprela.

S&P mohol od počiatku roka vystreliť o viac než 25%, ale bol prekonaný zlatom. Zisky tiež zaostávali za oficiálnou americkou mierou inflácie. Po odčítaní inflácie v podstate poskytli celkovú návratnosť približne mínus 25%. Keď Meredith Whitney poznamenala, že „neviem, čo sa teraz deje na trhu, pretože mi to nedáva žiadny zmysel“, je čas z trhu rýchle vypadnúť.

V správe pre svojich klientov Sociéte Generále varovala, že verejný dlh by mohol byť v nastávajúcich dvoch rokoch masívny – 105% GDP v UK, 125% v USA a Evrópe a 270% v Japonsku. Globálny dlh by mohol dosiahnuť 45 biliónov dolárov.

V istom časovom okamžiku musia byť všetky tieto dlhy splatené. Ako budú tieto dlhy splatené?

Pokiaľ budeme súdiť podľa toho, čo káže a praktikuje Bernanke, potom to znamená, že na zaplatenie dlhov bude vytvorené viac hajzelpapierovej meny.

V dôsledku toho bude ďalej pokračovať znehodnocovanie mien a to ďalej zhorší existujúce napätie medzi ekonomikami, ktoré si konkurujú. A až budú mať veriteľky podvodov s toaletným papierom dosť, očakávajte násilné reakcie!

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247807x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy