Založ si blog

Už ku Grécku nemáme ďaleko s naším rozpočtom!!!

Premenené na drobné: Milí Slováci nevedeli ste dať Dzurindovi zreteľne na vedomie, že si nebudete uťahovať opasky len preto, že on nevie urobiť poriadok s mafiou a Mečiarom , tak si začínajte zvykať na to, že aj teraz si budete musieť uťahovať opasky a o to viac, lebo ste mlčali, keď Fico štedro rozhadzoval miliardy. (Snáď ani nemusím zdôrazňovať, že netransparentne.)

Premiérka  naznačila, že  deficit rozpočtu bude podobný gréckemu, teda vyše osem percent HDP. Plán Ficovej vlády bol 5,5 percenta. Exminister financií tvrdí, že vláde sa  nechce šetriť: „Mám pocit, že sú to výhovorky, pretože sa im nechce nič robiť a nemajú ten zázračný recept, o ktorom štyri roky hovorili“. Tvrdí, že keď pred niekoľkými dňami opúšťal ministerstvo, odhady boli, že keby vláda tento rok neurobila žiadne úsporné opatrenia, deficit by skončil okolo sedem percent HDP. Vlani Ficova vláda naplánovala tohtoročný schodok na 5,5 percenta HDP.

Slovensko sa vydáva gréckou cestou, tvrdila pred voľbami vtedajšia opozícia a niektorí ekonómovia. Strašíte a nehovoríte pravdu, oponovala jej predošlá koalícia. Napriek tomu Ficova vláda do poslednej možnej chvíle tajila údaje o verejných financiách.

Tie postupne vychádzajú na povrch a naznačujú, že varovné signály neboli vzdialené realite. Dlh verejných financií síce máme v pomere k HDP neporovnateľne nižší ako v kríze sa zmietajúce Grécko, no náš rozpočet sa začína podobať na ten grécky.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) po rokovaní so samosprávami, ktoré u nej boli pýtať peniaze, ktoré im vzala kríza, povedala, že „deficit je veľmi vysoký“. Neuviedla presne číslo, naznačila však, že by to mohlo byť aj cez osem percent HDP: „Deficit tejto krajiny bude ku koncu roka veľmi podobný ako dosiahne Grécko.“ Plán pre schodok gréckeho deficitu je tento rok 8,7 percenta HDP.

Ak by sa Radičovej slová naplnili, mali by sme jeden z najvyšších deficitov v histórii. Podľa informácií z dvoch zdrojov, ktoré boli na rokovaní premiérky so samosprávami, mala Radičová povedať, že deficit má dosiahnuť osem percent HDP.

Rozpočtové míny

Ministerstvo financií situáciu v rozpočte analyzuje a o niekoľko dní má informovať o jeho stave. Už je však známych niekoľko negatívnych skutočností oproti Ficovmu plánu.

Odvody a dane minulá vláda nadhodnotila. Realita ukázala, že z nich vyberie až o miliardu eur menej, ako sa čakalo. Ďalšie milióny eur zrejme pohltia netransparentné zmluvy, ktoré s podnikateľmi blízkymi Smeru a SNS na poslednú chvíľu uzatvorili niektorí Ficovi ministri. Sú tu aj povodne so škodami za niekoľko sto miliónov eur. V strate je zrejme aj štátna zdravotná poisťovňa. O chýbajúcich vyše 200 miliónov eur hovoria mestá, obce a  kraje.

Ekonóm Radovan Ďurana z inštitútu Iness sa prikláňa k odhadu premiérky, keď hovorí, že deficit bude oveľa vyšší ako plán. „Netrúfam si povedať, či to bude až osem percent, ale sedem by malo byť pokorených.“ Vláda podľa neho má tento rok ešte čas, aby šetrila, ale rozhodujúce budú nasledujúce roky. „Nemyslím si, že to, čo by nová vláda mala prioritne riešiť, je dosiahnutie pôvodne stanoveného deficitu.“

Dôležitejšie podľa Ďuranu je spustiť reformy, ktoré  „naštartujú cestu k vyrovnanému rozpočtu“ v najbližších rokoch. Na rozdiel od niektorých ekonómov odmieta, aby dieru v rozpočte vláda plátala aj zvyšovaním daní. „To ako keď zamestnanec zamestnávateľovi povie – musíte mi zvýšiť mzdu, pretože súčasná mi nestačí, lebo mám vyššie výdavky.“ Potrebu zvýšiť DPH už naznačil poslanec Anton Marcinčin (KDH).

Sotva začali vládnuť a už KDH naznačuje rozbroje. No Ivetka nebudeš to mať ružové, hoci by som sa v tomto prípade  veľmi rád mýlil.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247844x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy