Založ si blog

Americké banky už opäť poskytujú riskantné pôžičky

Americké banky opäť prichádzajú na chuť riskantným pôžičkám. Tie pritom, najmä vo forme hypoték poskytnutých nie príliš solventným klientom, stáli na počiatku finančnej krízy.

Napríklad 66-ročná dôchodkyňa Shirley Davisovej z Brooklynu, ktorá dlží 33-tisíc dolárov, má príjem len 2414 dolárov mesačne a v júni vyhlásila osobný bankrot. Krátko pred tým, ale obdržala od banky Capital One ponuku na to, aby si v nej vybavila kreditnú kartu. Finančný ústav sa s ňou pritom ešte v roku 2006 súdil kvôli dlhu 4470 dolárov, ktorý mu dlžila na inej karte. „Ani ja by som si v tejto chvíli neurobila kreditnú kartu,“ podotkla dôchodkyňa.

Niektoré finančné firmy s ústupom hospodárskej krízy sú menej opatrné a opäť uvoľňujú podmienky pre poskytnutie pôžičiek, hypoték či úverov na autá. Lákajú tak vraj aj zákazníkov, ktorí v budúcnosti možno nebudú schopní pôžičky splácať, čo je potenciálne nebezpečné.

Medzi spoločnosťami, ktoré sú pri poskytovaní úverov benevolentnejšie, je pritom aj hypotekárna agentúra Fannie Mae, ktorú musela americká vláda v roku 2008 zachrániť pred pádom. Dnes poskytuje hypotekárne úvery ľuďom, ktorí si kupujú dom prvýkrát v živote a v prípade, že vopred zložia zálohu len tisíc dolárov.

Vydavatelia kreditných kariet v prvých šiestich mesiacoch tohto roku podľa odhadov potenciálne problémovým klientom zaslali 84,8 milióna ponúk na otvorenie kreditného účtu. Takmer osem percent úverov na nové autá v poslednom štvrťroku získali ľudia so zlou históriou splácania pôžičiek. Oproti poslednému kvartálu minulého roku pritom šlo o nárast o 6,2 percenta.

Poskytovatelia pôžičiek sa ale opakovania problémov, ktoré spôsobili finančnú krízu, neobávajú. Oproti minulosti sú vraj múdrejší a medzi svojimi klientmi lepšie rozlišujú. „Každý si tu je vedomý finančných otrasov, ktorými sme si prešli, a dáva si pozor na to, aby sa riadil náležitými štandardmi,“ uviedla Gina Proiová zo spoločnosti Ally Financial Inc., ktorá poskytuje úvery na automobily a pred krízou spadala pod menom GMAC Financial Services do koncernu General Motors.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247825x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy