Založ si blog

Ak nepristanem, tak ma zabije. Dozvie sa svet pravdu?

Život osádke poľského prezidentského špeciálu už aj tak nik nevráti, ale nie je to zvláštne aké špekulácie sa vedú a šíria o tom ako k tej tragédii vlastne došlo?! Už v prvých dňoch po tragédii sa objavovali v médiách  informácie o tom, že pilotovi lietadla tesne pred nehodou dával príkaz k pristátiu samotný prezident Lech Kaczyńský.

Údajne sa teraz v týchto dňoch poľským expertom podarilo rozšifrovať ďalšie časti záznamu z čiernej skrinky tragického letu prezidentského Tu-154. Tie boli v doterajších prepisoch označené ako nezrozumiteľné. Podľa televízie TVN24, ktorá informáciu označila za neoficiálnu, malo ísť o slová kapitána lietadla Arkadiusza Protasiuka.

Kapitán lietadla Arkadiusz Protasiuk

Kapitán lietadla Arkadiusz Protasiuk

„Ak nepristanem (e), tak ma zabije(ú),“ mal povedať kapitán niekoľko desiatok sekúnd pred pádom lietadla. Doteraz však nie je jasné, v akom kontexte slová odzneli. Informácie nechcel komentovať poľský minister spravodlivosti Krzysztof Kwiatkowski. Ako uviedol, nie je o nich informovaný, nad prepismi však pracujú zodpovedné inštitúcie a verejnosť by mala byť priebežne informovaná.
Poľské médiá už pred týždňom tvrdili, že odborníkom sa podarilo objasniť ďalšie časti záznamov, ktoré v oficiálnych prepisoch ruská strana označila za nezrozumiteľné. Odborníci z Inštitútu súdnych expertíz v Krakove mali rozšifrovať niekoľko výpovedí. Zdroje novinárom tvrdili, že dvere do kabíny pilotov sa otvárali prakticky po celý čas letu a do kabíny vchádzali rôzne osoby. Zatiaľ nie je známe, či sa na zázname objavujú aj hlasy ďalších, doteraz neznámych osôb. Experti zo spomínaného inštitútu ako aj vojenskí vyšetrovatelia odmietli akékoľvek oficiálne komentáre k celej záležitosti. Práve prítomnosť iných osôb v pilotnej kabíne a špekulácie okolo údajného tlaku na posádku sa objavili okamžite po tragédii.

Prepis rozhovorov posádky dokonca označili niektoré poľské médiá za nedôveryhodný a plný chýb. Odvolávali sa pritom na aktívnych aj bývalých pilotov. Podľa nich v prepise chýbali kľúčové časti rozhovorov a príkazov, ktoré by mali v kabíne odznieť. Nasz Dzennik citoval pilotov, ktorí upozorňovali na jednu skutočnosť: „nezrozumiteľný text“ alebo „neidentifikovaný autor výpovede“ sa objavuje v prepise takmer vždy, keď mal hovoriť kapitán Arkadiusz Protasiuk. Na prvej nahrávke, ktorú dostali poľskí experti, malo chýbať 16 sekúnd.

K tragédii poľského špeciálu došlo 10. apríla v blízkosti letiska v ruskom Smolensku. Poľská delegácia na čele s prezidentom Kaczyńským smerovala na spomienkovú akciu k 70. výročiu katyňského masakru. Prezidentský špeciál sa pokúšal o pristátie aj napriek tomu, že nad letiskom ležala hustá hmla a pred zlým počasím posádku varovali dispečeri aj piloti poľského Jaku-40, ktorý pristál krátko pred nimi.

Kapitán poľského špeciálu sa vraj bál dôsledkov nepristátia a jeho výrok o tom, že ho zabijú ak nepristane mal podľa v stredu zverejnenej informácie spravodajskej televízie TVN24 odznieť v kokpite lietadla iba 71 sekúnd pred haváriou, teda už počas príprav na pristátie a táto pasáž figurovala doteraz pod označením „nezrozumiteľná“. Kontext, v ktorom zazneli pilotove slová, nie je však známy a môže byť predmetom najrôznejších špekulácií. Poľské ministerstvo vnútra i orgány prokuratúry zatiaľ informáciu, ktorú sa TVN24 rozhodla zverejniť, odmietli komentovať.

Poľský minister spravodlivosti Krzysztof Kwiatkowski novinárom túto informáciu takisto odmietol komentovať, pretože, ako povedal, túto časť prepisov nepozná. Aj on však pripustil, že poľským expertom sa podarilo rozlúštiť zo záznamov viac, než ich ruským kolegom.

Vyjadrenie odmietol aj Inštitút pre súdne expertízy v Krakove, venujúci sa skúmaniu záznamov z čiernych skriniek, s tým, že predmetná informácia nepochádza od jeho zamestnancov.

Expert poľského Sejmu pre leteckú dopravu kapitán Robert Zawada povedal, že ak by sa tieto slová potvrdili, budú dôkazom rozhodnutia pilota pristáť v Smolensku. Ďalej však dodal: To, že sa nerozhodol pre druhý oblet, znamená, že sa bál dôsledkov nepristátia, no zároveň upozornil, že tento výrok nemožno objektívne posúdiť bez ďalšieho kontextu a iba po oboznámení sa s celým záznamom bude jasné, do akej miery boli tieto slová myslené vážne a do akej miery žartom. Neverím, že za každú cenu chcel zabiť seba i cestujúcich.

Nuž, ako bolo a či nebolo sa už asi nikdy nedozvieme, ale pri havárii prezidentského špeciálu zahynula celá posádka. Neviem ako vy, ale ja mám z toho zmiešané pocity. Skôr si myslím, že ak by teraz vyšli s pravdou von, tak by to neurobilo dobrú krv v poľskom národe, ktorý svojho miláčika oplakával. Teraz ak by sa tento národ dozvedel, že práve on bol ten kto túto nehodu zapríčinil, no neviem, neviem, akoby to ten bohabojný národ prijal?!

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 246187x
Priemerná čítanosť článkov: 981x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy