Založ si blog

Blíži sa druhá vlna finančnej tsunami (3)

A vtedy nastúpila Čína. Ako náhle sa Čína stala továrňou sveta, problém bol vyriešený. Keď oblek, ktorý predtým stál 600 dolárov, mohol byť za menej než 100 dolárov, a pár topánok za menej než 5 dolárov, osnovatelia podvodu došli k záveru, že pre najväčšiu kasínovú operáciu v histórii neexistuje žiadna dohľadná hrozba.

Čína s výmenou súhlasila, pretože musela kŕmiť viac než miliardu krkov a potrebovala zaistiť prácu pre stovky miliónov, bez čoho by nebolo možné systém udržať. Ale Čína bola dostatočne pragmatická, aby mala dva ekonomické systémy – na juane založenú domácu ekonomiku a na americkom doláre založenú exportnú ekonomiku, v nádeji, že zisky a prínosy z exportnej ekonomiky sa umožnia Číne transformovať a nastoliť životaschopný a dynamický domáci trh, ktorý časom nahradí závislú ekonomiku na exporte. Bol to spolok a obchod s diablom, ale v tej dobe neexistovala žiadna iná alternatívna možnosť, tým skôr, že to bolo v dobe po kolapse Sovietskeho zväzu.

Ďalšou úrovňou hry bolo dosiahnuté to, keď sa hajzelpapierova rezervná mena stala doslova virtuálnou – prostredníctvom jednoduchých operácii, kliknutím počítačovej myši v globálnych bankách.

Veľkí gavalieri z Goldman Sachs a ďalších globálnych bank boli viac než spokojní, keď prenechali Las Vegas mafii a ich úbohým miliardam v obratoch. Tieto zisky boli považované v porovnaní sa stovkami biliónov vytváraných virtuálnym kasínom za drobné. Šlo o finančné dobývanie nad rámec najdivokejších snov. Dokonca sa sami začali nazývať „páni vesmíru“. Novou hrou bolo vytváranie obrovských dlhov a veľkí gavalieri mohli kapitál leveragovať dokonca 40krát! Hodnoty aktív s tak veľkým množstvom likvidity naháňajúce tak málo fyzických aktív vzrástli.

Koniec koncov finanční kúzelníci nedocenili, lepšie povedané podcenili množstvo finančných produktov, ktoré boli potrebné pre udržanie hry. Uchýlili sa k finančnému inžinierstvu – sekuritizacii aktív. A keď bolo pre sekuritizacie nedostatok reálnych aktív, boli vytvorené syntetické aktíva. Veľmi skoro bol za legitímny inštrument hry považovaný i toxický odpad, dokiaľ ho bolo možné pchať hrabivým hlupákom, bez ujmy pre pôvodcov týchto takzvaných investícii.

Po nejakú dobu to vyzeralo, že finanční kúzelníci problém vyriešili, ako kŕmiť obludu globálneho kasína. Bohužiaľ hudba prestala hrať a bublina praskla! A ako sa hovorí, ostatné je už história.

Liek Goldman Sachs

Keď sú straty v biliónoch amerických dolárov a celé zostatkové  aktíva/kapitál sú v miliardách amerických dolárov, máme obrovský problém – finančnú čiernu dieru.

Uprednostňovaným liekom finančných duchovných otcov z Goldman Sachs bolo vytvoriť ďalší podvod / mystifikáciu – že veľké globálne banky majú skrachovať a to má spustiť systémový kolaps, a že dôjde k Armagedonu. Do týchto bank „príliš veľkých na krach“ museli biť naliate obrovské sumy virtuálnych peňazí, aby sa rekapitalizovali a zbavili toxických aktív vo svojich bilanciách. Hlavné centrálne banky vo vyspelých štátoch v zbore s Goldman Sachs spievali rovnakú pesničku. Boli vykúzlené všemožné schémy, aby sa legitimizovalo núdzové vyplácanie.

V podstate sa stalo to, že došlo k obyčajnému prevodu peňazí z ľavého  vrecka do pravého, za tanečnej parády, že banky v podstate pomáhajú vláde prekonať finančnú krízu.

POKRAČOVANIE

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247805x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy