Založ si blog

Bude dostatok hlasov na zrušenie imunity?

Doteraz politici ani raz nesplnili sľuby o obmedzení poslaneckej imunity. Je pravdou, že pokusov bolo za posledné roky viac, ale vždy chýbalo to najdôležitejšie – 90 hlasov v parlamente.

Nová vláda  chce imunitu poslancom zúžiť, a to iba na výroky v parlamente. Bez opozície však zmenu ústavy nepresadí. Zmeniť by to však mohlo referendum vyhlásené prezidentom Ivanom Gašparovičom na 18. septembra. Jednou zo šiestich otázok ľudového hlasovania je totiž práve aj zúženie imunity.

Slovenskí poslanci už dlhé roky požívajú širokú imunitu.

Ústavný právnik upozorňuje: Ak by bolo referendum platné, poslanci by museli v parlamente hlasovať za zmenu ústavy. Ústava hovorí, že parlament je povinný návrhy prijaté v referende vyhlásiť rovnako ako zákon. V referende nemožno priamo na základe výsledku hlasovania meniť ústavu. Prijatie návrhu v referende má ústavnú relevanciu v tom zmysle, že ním občania zúčastnení na hlasovaní udelia parlamentu príkaz, aby zmenil časť ústavy, ktorá bola predmetom referenda. Výsledky referenda pritom môže Národná rada zmeniť len ústavným zákonom, a to až po uplynutí troch rokov od účinnosti referenda.

Všetko nasvedčuje tomu, že my občania sa budeme musieť aj naďalej uspokojiť iba s tým, že snaha síce bola, ale  sľuby, ktoré sprísňujú pravidlá pre politikov, zostanú aj po voľbách znovu len v rovine prísľubov. Táto téma je nekonečný príbeh. Politici urobili v tejto oblasti len veľmi málo konkrétneho. Smer aj napriek tomu, že dvakrát navrhol imunitu zúžiť, zatiaľ svoju podporu zúženiu imunity nevyjadril.

Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer Pavol Paška prehlásil, že on s tým nemá problém, dokonca to aj viackrát navrhol, ale nezabudol zdôrazniť, že imunita je len jeden z problémov a že potrebné je komplexné riešenie. Aj zmena rokovacieho poriadku Národnej rady.

Vyhlásenia o tom, že občania si majú byť pred zákonom rovní, počúva verejnosť už roky. Naopak, poslancom sa podarilo ich výsady oproti bežným ľuďom ešte viac rozšíriť, a to o imunitu aj na priestupky. Aj v uplynulých štyroch rokoch boli viaceré pokusy či už opozície, alebo najsilnejšej vládnej strany Smer skresať výhody pre poslancov vždy neúspešné. Poslanci si zmenili len jedno pravidlo týkajúce sa ich výhod. Od apríla totiž platí, že poslanec musí fúkať, ak je účastníkom dopravnej nehody.

Takže s najväčšou pravdepodobnosťou znovu nebude nič mimoriadne na parlamentnej scéne,  a ani tentoraz nebude dostatok hlasov na obmedzenie poslaneckej imunity.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247647x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy