Založ si blog

Hlbšie nahliadnutie do vzniku hospodárskych kríz (3)

Bublina 3 – horúčka na trhu domov.

Vystopovať rolu GS v globálnej katastrofe, ktorou bola bublina na trhu realít, nie je ťažké. Aj tu bolo základným trikom opustenie štandardov upisovania, hoci tu sa jedná o štandardy na poli hypotekárnych úverov, nie IPO. Až doteraz si boli všetci vedomí, že hypotekárni díleri trvali na tom, aby kupujúci nehnuteľností boli schopní zložiť zálohu aspoň 10% z ceny nehnuteľnosti, mali dostatočný príjem a dobré kreditné ohodnotenie a mali skutočné meno. Potom, na začiatku tisícročia boli tieto požiadavky vyhodené z okna a hypotéky sa začali rozdávať pomaly aj v baroch. Nič z toho by nebolo možné bez investičných bankárov ako je Goldman, ktorí vytvorili nástroje na balenie zlých hypoték dokopy a predávali ich v blokoch nič netušiacim penzijným fondom a poisťovacím spoločnostiam. Toto vytvorilo masový trh pre toxické úvery, ktorý predtým nikdy neexistoval; počas starých časov by žiadna banka nechcela držať toxické úvery na svojich knihách, keďže pravdepodobnosť ich krachu je veľká. Jednoducho, nie je možné vypisovať tieto hypotéky, pokiaľ ich nemôžete predať niekomu, kto nevie čo sú zač. Goldman využíval túto metódu, aby skryl neporiadok, ktorý predával.

Najprv zviazali dokopy stovky hypoték do nástrojov s názvom CDO  (kolateralizované dlhové záväzky). Potom ich predávali investorom s myšlienkou, že časť z nich bude v každom prípade OK a nie je dôvod sa obávať tých zlých. CDO tak bol ako nástroj v poriadku a týmto spôsobom sa zo zlých hypoték stali nástroje s ratingom AAA. GS však nebol v žiadnom riziku, keďže tieto nástroje predával investičným spoločnostiam, avšak sám uzatváral krátke pozície proti týmto inštrumentom.

Efekt bubliny nehnuteľností vidíme všetci – okrem iného viedol ku kolapsu Lehman Brothers, Bear Stearns a AIG. Toxické portfólia týchto inštitúcií pozostávali z pozícií voči Goldmanu, ktorý si ochraňoval svoje vlastné pozície v CDO cez CDS (kreditné swapy). Nakoniec tak získal od AIG 13 mld. USD daňových poplatníkov za svoje CDS, čo znamená, že na úverovej bubline zarobil dvakrát: oklamal investorov, ktorí nakúpili CDO a vsádzaním proti týmto CDO cez CDS, a potom keď sa situácia otočila, tak dostal peniaze od daňových poplatníkov za tie isté stávky. A opäť, ako sa svet zabáral hlbšie do krízy, Goldman si vyplatil prémie v objeme 16,5 mld. USD, s priemerom 662 000 USD na zamestnanca. Ako tvrdí hovorca spoločnosti: „Pracovali sme tu veľmi tvrdo“. Avšak to najlepšie ešte len príde. S tým ako krach bubliny nehnuteľností spôsoboval kolaps finančných inštitúcií, Goldman zostrojil ďalšiu bublinu, o ktorej svet nemal ani tušenie, že by za ňou mohli stáť banky.

POKRAČOVANIE: (4)

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247941x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy