Založ si blog

Hlbšie nahliadnutie do vzniku hospodárskych kríz (4)

Bublina 4 – cena ropy.

S tým ako verejnosť odmietala vložiť svoje peniaze do čohokoľvek, čo pripomína papierové investície, Wall Street potichu presunul kasíno do trhu s fyzickými komoditami, tovarom na ktorý sa dalo siahnuť. Pokles dolára, krach nehnuteľností a úverov spôsobil „útek ku komoditám“. Ropné futures vyleteli dohora a ich cena narástla zo 60 dolárov v lete 2007 až na 147 dolárov v lete 2008. Avšak všetko to bolo klamstvo. Krátkodobá ponuka ropy rástla a dopyt po rope sa znižoval. Šesť mesiacov predtým ako cena dosiahla svoj vrchol, ponuka ropy sa zvýšila z 85,24 na 85,72 milióna barelov denne. Za rovnaké obdobie dopyt poklesol z 86,82 na 86,07 milióna barelov.

V klasickom ponímaní rast ponuky a pokles dopytu má spôsobiť pokles ceny, opak však bol pravdou.

Čo teda spôsobilo prudký nárast ceny ropy? Rozhodne k tomu pomohol Goldman, hoci na trhu bolo aj množstvo iných hráčov. Hlavným dôvodom však bolo jednoznačne správanie najsilnejších trhových hráčov, ktorí zmenili pôvodne solídny trh na kasíno. Medzi rokmi 2003 a 2008 sa množstvo špekulatívneho kapitálu prúdiaceho do ropy zvýšilo z 13 mld. USD na 317 mld. USD, čo je nárast o 2300 %. V roku 2008 sa barel zobchodoval asi 27 krát predtým ako bol fyzicky dodaný.

V roku 1936 kongres rozhodol, že na trhu komodít by nemalo byť viac špekulantov ako reálnych producentov a spotrebiteľov. Ak by sa to stalo, tak cena by nebola závislá od dopytu a ponuky, ale mohla by podliehať trhovej manipulácií. Vtedajší nový zákon oprávňoval CFTC, aby určila limity pri špekulatívnom obchodovaní. Ako výsledok tejto aktivity na trhu vládla harmónia po 50 rokov.

Všetko sa to zmenilo v roku 1991, kedy komoditná pobočka Goldmanu J. Aron požiadala CFTC o špeciálnu dohodu. A to bez toho, aby o tom ktokoľvek vedel. Farmári s veľkými zásobami úrody nie sú jediní, ktorí cez futures potrebujú hedgovať svoju produkciu, tvrdil J. Aron. Podobne sú na tom aj veľkí obchodníci s ropou, ktorí musia chrániť svoje pozície pred stratami. Bol to však úplný podvod, keďže zákon z roku 1936 vytvoril výrazný rozdiel medzi obchodníkmi, ktorí nakupovali reálne komodity a špekulantmi. CFTC však argument zhltla a banka získala voľný pas, výnimku „Bona Fide Hedging“ , čo umožňovalo stať sa Goldmanu fyzickým hedgerom a uniknúť tak všetkým obmedzeniam pre špekulantov. V nasledujúcich rokoch komisia potichu vydala ďalších 14 takýchto výnimiek. Teraz mohol Goldman a ostatné banky vtiahnuť do hry ďalších investorov, čo sa naplno prejavilo v roku 2008. Vyzbrojený poloverejnou vládnou výnimkou, Goldman sa stal hlavným dizajnérom veľkého komoditného kasína. Vytvoril si vlastný Goldman Commodities Index, ktorý bol zameraný najmä na ropu, a na tento index začalo stávkovať množstvo poisťovní a iných inštitucionálnych investorov, ktorí mali záujem dlhodobé stávky na komodity. To bolo v poriadku až na pár vecí. Inštitucionálni investori sú prevažne dlhí investori a môžu stávkovať iba na rast, preto cena komodít začala prudko rásť. Do leta 2008 špekulanti nakúpili vo forme futures viac ako 1,1 mld. barelov ropy, čo je viac ako všetky americké zásoby ropných produktov a tak sa opäť zopakovala bublina akcií a trhu nehnuteľností, keď Wall Street predával fantáziu budúcej neobmedzenej ceny aktív. Opäť však melón dopadol na chodník a spôsobil masívnu stratu bohatstva, keď cena ropy prepadla z úrovne 147 na 33 USD.

Najväčší tratci boli opäť bežní ľudia, keď iba v penzijných fondoch investovali do komodít viac ako 1,1 mld. USD. Hra sa však netýkala iba komodít, rastúce ceny potravín viedli ku katastrofálnym hladomorom po celej planéte. A teraz cena ropy opäť rastie, keď vzrástla o viac ako 50% od svojich miním. Problémom však opäť nie je dopyt a ponuka, keďže ponuka je najväčšia za posledných 20 rokov a dopyt dosahuje 10-ročné minimá. Cena však stále rastie.

POKRAČOVANIE: (5)

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247840x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy