Založ si blog

Rekordné Ficové míňanie najviac ochudobnilo východné Slovensko

Fico tvrdil, že ekonomické rozdiely medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska sú dielom pravice. Sľúbil, že to zmení. Rozdiely sú však ešte väčšie, ako keď začal vládnuť.

V predvolebnej kampani spred štyroch rokov lákal predseda Smeru voličov aj na to, že na Slovensku sú veľké rozdiely v životnej úrovni medzi Bratislavou a zvyškom Slovenka. Vinníkom za to bola pravica. Ficova strana vo vtedajšom volebnom programe tvrdila: „Smer vníma obrovské regionálne rozdiely na pomerne malom území Slovenskej republiky ako prirodzený výsledok pravicovej politiky založenej len na pravidlách čistého trhu.“ A začali veľkolepé predvolebné sľuby.

Po zostavení vlády sa Smer podujal, že problém začne riešiť. „Hlavnou úlohou regionálnej politiky vlády je zastaviť pokračujúci trend regionálnych disparít kombináciou centrálnych rozvojových impulzov a parciálnych politík samosprávnych krajov,“ zaviazala sa pred štyrmi rokmi Ficova vláda.

Výsledky Štatistického úradu však ukazujú, že vláda v tomto sľube zlyhala. Rozdiely medzi Bratislavou a zvyškom Slovenska neznížila, naopak, sú väčšie ako boli v roku 2005.

Podľa prieskumu Štatistického úradu sa takzvaný stredný príjem domácností v prepočte na osobu zvýšil v Bratislave medzi rokmi 2005 a 2008 až na 129 percent celoslovenského priemeru. Tento podiel rástol oveľa rýchlejšie ako vo všetkých ostatných krajoch.

„Disparita medzi Bratislavským a ostatnými krajmi sa zväčšila,“ povedal Róbert Vlačuha zo Štatistického úradu.
Napríklad v roku 2005 stredný príjem domácností bol v Bratislave a okolí v prepočte  424 eur mesačne v čistom na osobu. V najchudobnejšom Prešovskom kraji to bolo 324 eur. Rozdiel bol rovných sto eur. V roku 2008 mala Bratislava príjem už 609 eur a Prešov 434 eur. Rozdiel sa tak zvýšil na 175 eur.

Údaje z minulého roku štatistici ešte nemajú, ale vzhľadom na to, že nezamestnanosť rástla najmä v chudobnejších regiónoch, dá sa predpokladať, že rozdiely sa ešte viac prehĺbili. „Kríza rýchlo zvýšila mieru nezamestnanosti, zatlačila na pomalší rast miezd a z chudobných regiónov urobila razom ešte chudobnejšie,“ povedal ekonóm VÚB banky Martin Lenko.

Fico na svoj predvolebný sľub veľmi rýchlo zabudol a k otázke, prečo sa sľub vláde splniť nepodarilo, sa vôbec nemieni vyjadrovať.

Ekonóm Privatbanky Richard Tóth tvrdí, že ekonomické rozdiely medzi krajmi sú prirodzené, vznikali desiatky rokov, úplne zmazať sa nedajú, ale len zmierniť. Aj to nie za jedno volebné obdobie. „Sú to nesplniteľné sľuby, v podobných prípadoch by vlády mali skôr uvádzať, že prijmú zmeny, ktoré povedú k zmierneniu regionálnych rozdielov, nie že to zmenia za štyri roky,“ myslí si Tóth.

Nejdem teraz obhajovať nastávajúcu vládnu zostavu, lebo svoje resty mala aj Dzurindová politika počas jeho vládnutia, ale už vidím Fica ako bude kydať na Radičovu a jej zlepenec, že toto všetko majú oni na svedomí. A kolotoč sa bude krútiť pekne dokola, len s tým rozdielom, že opozičný Fico urobí všetko pre to, aby boli, čo najskôr predčasné voľby.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247877x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy