Založ si blog

Tajné dokumenty: Izrael ponúkal JAR na predaj jadrové zbrane!

521889_raketa-rakety-usa-hawk-riadena-strela-crop-crop

Nekonečné trenice medzi Izraelom a Palestínou ma „prinútili“ prehrabať sa v archíve:
Tajné dokumenty odhaľujú, že Izrael ponúkol v 70. rokoch režimu apartheidu v Juhoafrickej republike (JAR) na predaj jadrové hlavice.

Vyplýva to z odtajnených juhoafrických dokumentov, na ktoré sa v exkluzívnom

článku na svojej internetovej stránke odvoláva britský denník The Guardian. Podľa neho by išlo o prvý oficiálny doklad, že židovský štát vlastní jadrové zbrane.

V zápisniciach z rokovaní úradníkov oboch krajín z 31. marca 1975 označených „Prísne tajné“ sa uvádza, že o hlavice požiadal vtedajší juhoafrický minister obrany PW Botha. Vtedajší minister obrany a terajší izraelský prezident Šimon Peres mu odpovedal, že sú v dispozícii „v troch veľkostiach“. Obaja ministri podpísali aj širokospektrálnu dohodu týkajúcu sa bilaterálnych vojenských vzťahov, ktorá zahŕňala klauzulu, že „samotná existencia tejto dohody“ musí zostať tajná.

Z dokumentov tiež vyplýva, že JAR chcela mať rakety ako odstrašujúci prostriedok a pre prípadné údery proti susedným štátom.

Na dokumenty narazil americký akademik Sasha Polakow-Suransky pri písaní knihy o úzkych vzťahoch medzi oboma krajinami s názvom The Unspoken Alliance: Israel’s secret alliance with apartheid South Africa (Nevyslovené spojenectvo: Tajné spojenectvo Izraela s juhoafrickým režimom apartheidu). Polakow-Suransky hľadal dôkazy, že Izrael vlastní jadrové zbrane, hoci jeho vláda to nikdy nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Izraelské úrady sa vláde JAR pokúsili zabrániť v odtajnení dokumentov, o ktoré požiadal Polakow-Suransky. Ich zverejnenie môže spôsobiť rozruch v súvislosti s rokovaniami o nešírení jadrových zbraní, ktoré sa uskutočnia v New Yorku a sú zamerané na Blízky východ. Informácie o utajovanom izraelskom jadrovom programe odhalil jadrový technik Mordechaj Vanunu. V roku 1986 poskytol britským novinám Sunday Times fotografie zhotovené vnútri jadrovej elektrárne Dimona, ako aj podrobný popis procesov pri výrobe jadrového materiálu, nemal však k dispozícii žiadne písomné dokumenty. Po únose z Talianska tajnou službou Mosad do Izraela ho uznali vinným z vlastizrady.

Vo väzení strávil 18 rokov a prepustili ho v roku 2004. Odvtedy ho však neustále kontroluje polícia a platí preňho rad obmedzení vrátane zákazu kontaktov s médiami, pravidelných hlásení o pohybe a podobne. Tieto bariéry Vanunu údajne opakovane porušil a toto viedlo v takmer šiestich rokoch k jeho obvineniu v najmenej 21 prípadoch.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247830x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy