Založ si blog

Luník IX. – žltačkou ohrozuje svoje okolie

Žltačka už ohrozuje aj ľudí na priľahlých sídliskách, či nakupujúcich v blízkych obchodných centrách, kam chodia tisícky ľudí.

Choroba špinavých rúk ohrozuje obyvateľov na košickom sídlisku Luník IX., a od začiatku roka tam bolo hlásených 16 ochorení. Posledné údaje epidemiológov hovoria o štyroch nových prípadoch žltačky za posledný týždeň.
Zistené boli dve akútne ochorenia u dvoch súrodencov dvojičiek vo veku 16 rokov. V ich rodine boli predtým infikovaní ďalší traja členovia. Aj u ďalšej nakazenej 17-ročnej dievčiny sa choroba najprv vyskytla u jej príbuzného.

Podľa epidemiologičky Oľgy Minárikovej z košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva možno hovoriť o epidémii. „Šíreniu nákazy napomáha najmä úroveň bývania týchto obyvateľov, ako sú problémy s kanalizáciou a regulovaný prívod vody.“

– Dovolím si tvrdím, že na Luníku IX aj keby voda tiekla prúdom neprestajne 24 hodín denne, tak žltačke by sa aj tak nezabránilo! Pokiaľ ma pamäť neklame, tak v našej krajine platí zákon, ktorý zakazuje občanom prehrabávať sa v smetných košoch a kontajneroch, ale nie je nezvyklé vidieť dospelých i deti prehrabávať sa v smetných košoch. Takmer denne takéto výjavy vydávam či už na sídliskách, alebo priamo v starom meste, ale ani raz som nevidel žiadneho policajta, ktorý by ich stadeto hnal svinským krokom a už ani nehovorím o pokute, lebo tu by sa im sotva niektorý odvážil dať. Takto sa ani nieto čomu čudovať, že títo občania takto zafúľaní putujú aj do nákupných centier a roznášajú choroboplodné baktérie.

Nákupné vozíky. Na ich držadlách je podobne ako na držadlách v autobusoch mestskej hromadnej dopravy množstvo baktérií. Po nákupoch a cestovaní by sme si mali doma umývať ruky.  Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5390464/zltacka-z-lunika-ix-ohrozuje-uz-aj-okolie.html#ixzz0oudsiolH

Na držadlách nákupných vozíkov je podobne ako na držadlách v autobusoch mestskej hromadnej dopravy množstvo baktérií. Po nákupoch a cestovaní by sme si mali doma umývať ruky.

Na sídlisku boli prijaté protiepidemické opatrenia. Blízke osoby z okolia chorých sú pod dohľadom obvodných lekárov, ktorí sledujú ich zdravotný stav a laboratórne ich vyšetrili. „Priebežne očkované sú aj deti vo veku od 2 do 5 rokov.

Hygienici o výskyte žltačky informovali obchodné prevádzky v blízkosti sídliska. „Upozornili sme ich, aby dbali nielen na prevádzkovú, ale aj osobnú hygienu zamestnancov,“ vysvetľuje Margita Kaplánová z odboru hygieny výživy. Vo zvýšenej miere sa budú dezinfikovať nákupné vozíky a toalety.

Východné Slovensko obsadzuje prvé priečky vo výskyte choroby špinavých rúk. Podľa odborníkov sa pod to podpisujú najmä epidémie v osadách.
Ochorenie by obmedzilo povinné očkovanie. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková pripustila, že táto možnosť by bola z hľadiska prevencie najlepšia. Ministerstvo zdravotníctva sa na odporúčanie úradu už zaoberá zavedením povinného očkovania 2-ročných detí pochádzajúcich z osád.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 246191x
Priemerná čítanosť článkov: 981x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy