Založ si blog

Rómska úžera – najväčšie peklo v rómskych osadách

Jarovnice4-TIM_res

Viem o čom píšem, lebo práve úžerníci boli tí, ktorí ako prví mi dávali zreteľne najavo aby som prestal protestovať proti najväčšiemu neporiadku aký sa každoročne opakuje na Luníku IX. (Ich vyhrážky neboli len také hocijaké, jednoducho ak neprestanem, tak ma zlikvidujú!)

Obyvatelia obce Jarovnice neočakávajú od zvýšenia počtu policajtov v obci žiadne úspechy. Vravia, že ide o nesystémové riešenie. A bude to platiť dovtedy, kým si policajti nezačnú konečne všímať osadníkov a úžeru. Inak bude každá vynaložená koruna zbytočná.

Najväčší problém v Jarovniciach (okres Sabinov) je prekvitajúca úžera v osade. A vraj vedia o nej všetci kompetentní, ale nikto z nich sa ju neodváži riešiť a ani pomenovať. Tvrdia to dedinčania, ktorí sú denne konfrontovaní s problémami so spolužitím s obyvateľmi najväčšej rómskej osady na Slovensku.

Sú presvedčení, že zvýšenie počtu policajtov v obci nepomôže, kým muži v uniformách neprestanú šikanovať dedinčanov a začnú si konečne plniť povinnosti v osade. Ich služby totiž doteraz vyzerajú úplne inak.

„Sedia v aute pri kaštieli a sledujú vozidlá, či zastavia na stopke. A potom s majákmi naháňajú dedinčanov a vyberajú pokuty. A my si sami musíme pred osadníkmi strážiť svoj majetok i vypátrať zlodejov,“ vraví Kvetoslava Korínková z Jarovníc. „Verím, že keď je tých policajtov teraz viac, konečne začnú dbať aj na poriadok v osade,“ jedným dychom dodáva.

Jarovnice1-TIM_res

Kvetoslava Korínková. Na mieste, kde policajti zo zaparkovaného auta sledujú, kto nezastaví na stopke.

Korínkovej pred niekoľkými rokmi sľúbili policajní predstavitelia, že sa budú problémom úžery zaoberať, vytvoria špeciálny tím a budú ju kontaktovať.

„Nikto sa doteraz neozval. Kým sa v osade neskončí úžera, pokoj tu mať nebudeme. Pretože všetky peniaze končia v rukách úžerníkov a preto tí chudobní chodia kradnúť,“ dodáva. Je presvedčená, že všetci kompetentní o úžere vedia. „Aj policajti. Lenže nikto o nej verejne nechce rozprávať a už vôbec nie riešiť ju.“ Napokon, pri návšteve osady je veľmi ľahké odhadnúť, kto z jej obyvateľov má nadštandardné príjmy a žije si nad pomery. Lebo každému je hneď jasné, že zo sociálnych dávok si ťažko našetrí na autá, ktoré niektorí vlastnia. Napríklad na také Audi A6.

Odvahu nabral jeden starší muž z osadníkov: „Je tu úžera a je jej tu dosť,“ prezradil 64-ročný Ján Husár. Ostatní sa ho snažili zahriaknuť: „On už stráca pamäť, to bolo ešte po povodniach. Teraz už nie.“ (Najsmutnejšia na celej tejto záležitosti je tá skutočnosť, že Rómovia aj napriek svojej biede stále tých úžerníkov kriju. Tá ich vzájomná podpora a solidarita je naozaj zvláštna, ale zároveň obdivuhodná tým, že ako etnikum držia spolu aj napriek tejto úžerníckej pliage.) Policajný prezident Ján Packa očakáva zlepšenie situácie. Podľa neho sa policajti musia zoznámiť s prostredím a budú schopní vytypovať si tých, ktorí sa trestnej činnosti dopúšťajú: „A zatvoria ich do basy, kam patria.“

Na otázku, či podľa neho policajti zámerne nevyberajú pokuty za dopravné priestupky od dedinčanov, lebo vedia, že od osadníkov ich nevymôžu, odpovedal: „Ja som navrhoval verejno-prospešné práce, aby nemohli povedať, že nemajú peniaze. Nech si pokutu odpracujú a ja ich chcem vidieť zametať policajné stanice. A nielen ich, ale aj tých s hrubými reťazami na krkoch .“

Policajný šéf údajne nariadil rázny zákrok voči každému, kto sa dopustí násilia: „Vždy sem príde špeciálna jednotka, takzvaní kukláči, a vždy si urobíme poriadok. Či sa to niekomu páči alebo nie.“ (Nám ostatným už zostáva iba dúfať, že sa tieto reči prejavia aj v činy.)

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 246257x
Priemerná čítanosť článkov: 981x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy