Založ si blog

Keď sa kráča na najvyšší post „aj cez mŕtvoly“

Súdnictvo sa môže ešte viac dostať do područia politikov. Cestu tomu dláždi ministerka spravodlivosti Viera Petríková, nominovaná HZDS. Jej rezort predložil do legislatívneho procesu opäť novelu zákona, ktorá posilňuje právomoci predsedu Súdnej rady.

Tým je predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, jej predchodca v ministerskej funkcii. Podľa informácií Pravdy dôvodom môže byť aj to, že Petríková zvažuje odchod z vlády ešte pred parlamentnými voľbami a návrat do talára. No nie už na Okresný súd vo Vranove nad Topľou, ale na Najvyšší súd. Petríková prepracovala návrh, ktorý vlani štyrikrát neprešiel v parlamente pre neochotu Smeru podporiť ho.

Ak by zmena zákona prešla, nový minister spravodlivosti už bude môcť predkladať len zákony. O ostatné kompetencie v justícii príde a bude ich mať v rukách Súdna rada a jej predseda, ktorý je zároveň šéfom Najvyššieho súdu.

Opozícia tvrdí, že Harabin si novelu zákona o sudcoch a prísediacich ušil ešte ako minister na mieru, pretože po jej prijatí by sústredil celú moc v justícii vo svojich rukách.

Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) upozornil, že žiadna krajina Európskej únie nemá tak koncentrovanú moc v rukách predsedu Najvyššieho súdu. Harabinovi vyčíta, že už ako minister si posilňoval právomoci a teraz, keď je na Najvyššom súde, ich presúva na Súdnu radu jeho nasledovníčka vo funkcii ministerka Petríková.
Demisiu Petríkovej označil hovorca rezortu za kačicu, ktorú živia médiá. „Ministerka neplánuje kandidovať na post Harabinovej zástupkyne. Dokonca je to zo zákona technicky nemožné,“ tvrdí Jurči.

Keď však Petríková súhlas dá, o jej dočasnom preložení na Najvyšší súd by rozhodovala Súdna rada, ktorej šéfuje Harabin. Rada sa má zísť 1. júna. „Súdna rada potrebuje na to len súhlas sudcu,“ hovorí sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda. Ak by rada Petríkovú preložila na Najvyšší súd, môže kandidovať za podpredsedníčku súdu.                                                                                                                           P2933320c_petrikovaRezort spravodlivosti, ktorému šéfuje Viera Petríková, predložil do legislatívneho procesu novelu zákona, ktorá posilňuje právomoci predsedu Súdnej rady Štefana Harabina. Na snímke z roku 2007 Harabin ešte ako minister menuje Petríkovú za predsedníčku Okresného súdu vo Vranove nad Topľou.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248723x
Priemerná čítanosť článkov: 991x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy