Založ si blog

Jedno kosenie Košíc nás stojí 193-tisíc eur

mesto_kosba_judy_OK-r414_res

Napriek dažďom pokračuje v celom meste kosba trávy na sídliskách. Jedno pokosenie stojí „radnicu“ vyše 193 – tisíc eur (takmer 6 miliónov korún). Ročne sa opakuje trikrát, ale pri hlavných ťahoch a v centre mesta sa kosí aj päťkrát za rok.

O údržbu trávnatých plôch sa v meste stará Správa mestskej zelene, ktorá zabezpečuje kosbu v siedmich veľkých mestských častiach s výnimkou Sídliska KVP a Šace. Malé si letnú údržbu zabezpečujú vo vlastnej réžii. Udržiava sa verejná zeleň, ale aj sprievodná, ktorá lemuje komunikácie a električkové trate v intraviláne mesta.

Úprava zelených plôch nie je lacný špás. Jedno pokosenie odčerpá z mestskej kasy 193 596 eur. Ročné náklady predstavujú 598-tisíc eur.

Sťažnosti obyvateľov, že tráva nám prerástla už cez hlavu sú do istej miery opodstatnené, ale ako vysvetlil riaditeľ, tento rok je mimoriadne náročný na zabezpečenie kosenia z dôvodu daždivého a zároveň teplého počasia. Počet kosieb je závislý na výške schválených finančných prostriedkov v rozpočte mesta. Ako dodal, ak by ich bolo dosť, boli by schopní kosiť všetky priestranstvá zelene každých 14 dní.
Naraz nemôžu byť pokosené celé Košice. Prednostne sa vždy udržiava reprezentatívna zeleň, teda trávniky v historickom jadre, parkoch a na najfrekventovanejších miestach a až potom nasledujú sídliská.

Ja si kladiem takúto otázku: Koľko by sa ušetrilo? Zároveň mestskému Magistrátu dávam návrh na takéto riešenie:

Sám by som išiel kosiť. Pochopiteľne tým mám na mysli klasické kosenie, no jedno malé opatrenie by sa muselo spraviť, aby každý kto by prevzal ručnú kosu, tak by si za ňu musel zaplatiť zálohou, lebo všetci vieme, že mnohé kosy by inak skončili v zberných surovinách.

Dovolím si tvrdiť, že takto by sa minimálne polovicu týchto finančných prostriedkov ušetrilo ak by mesto dalo kosiť nezamestnaným ľuďom a sociálne odkázaným na podporu.

A, čo je najpodstatnejšie: zároveň by sa ušetrilo životné prostredie po ekologickej stránke, lebo tie motorové kosačky tomu značne napomáhajú. A samozrejme aj naše ušné bubienky by boli ušetrené od nenormálneho hluku, ktorým takto kosci včasráno budia obyvateľstvo, hlavne počas víkendov.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248702x
Priemerná čítanosť článkov: 991x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy