Založ si blog

Tvrdý protiúder Orbánovi

10779926-orban-parlament

Skupina maďarských poslancov na čele s nastávajúcim premiérom Viktorom Orbánom predložila tzv. zákon o dvojitom občianstve pre etnických Maďarov, slovenský predseda vlády nelenil a zvolal zasadanie Bezpečnostnej rady.

Budapešti odkázal, že ak táto právna norma bude u našich južných susedov schválená, Slovensko je pripravené na „veľmi tvrdý protiúder. Je to prenášanie maďarského občianstva na územie iných krajín, v čom my vidíme obrovský problém a bezpečnostné riziká,“ skonštatoval Fico.

Fídesz dal do parlamentu dvojité občianstvo a Slovenskej vláde sa nepáči, že pre získanie dvojitého občianstva už prípadnému žiadateľovi stačí dokázať pravdepodobnosť svojho pôvodu v Uhorsku resp. Maďarsku. Podľa novej legislatívy by sa navyše nevyžadoval ani pobyt na území Maďarska či skladanie skúšok z ústavných znalostí v Maďarsku.

„Stačí ak sa preukáže znalosť maďarského jazyka bez čohokoľvek. Dôsledky, ktoré tento zákon môže priniesť si tak nevie nikto ani predstaviť. Je čas, aby sa ktokoľvek prestal v tejto veci usmievať,“ tvrdí slovenský premiér. Fico navyše upozorňuje, že podľa návrhu zákona, by mal potenciálny žiadateľ sľúbiť vernosť Maďarskej republike a plnenie zákonov našich južných susedov. To sú jednoducho šialené veci. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale toto urobiť jednostranným krokom je pre nás neakceptovateľné. Preto sa Bezpečnostná rada môže stretnúť v krátkom čase znova,“ podotkol predseda vlády. Štát je kvôli Orbánovi v ohrození. Kým však zákon nie je definitívne odklepnutý, dovtedy sa chce slovenská vláda spoliehať predovšetkým na diplomatické rokovania. Ako prvá by mala zasadnúť za okrúhly stôl zmiešaná Slovensko-maďarská komisia pre otázky národnostných menšín.

„Požiadame o jej zvolanie okamžite, to znamená do 24 hodín. Budeme očakávať odpoveď na túto žiadosť. Ak bude negatívna, urobíme ďalšie diplomatické vzťahy vo vzťahu k Maďarsku,“ odkázal južným susedom Fico.

Predseda vlády nechcel vylúčiť ani možnosť, že by sa slovenskí a maďarskí politici mohli stretnúť na najvyššej úrovni. Premiér však zatiaľ odmieta odvolať z Budapešti slovenského veľvyslanca, či zvolanie mimoriadneho rokovania tak, ako ho k tomu vyzval jeho koaličný partner, vládna SNS.

„O čom chcú rokovať? Čo tam budeme mávať slovenskými zástavami? Poslanci už nemajú čo predkladať, lebo nie sú žiadne lehoty. Potrebujú návrhy vlády. Čokoľvek by tak predložili je nula, nič. Nemá sa tým kto zaoberať. Takéto návrhy môže teraz predkladať len vláda,“ pripomína Fico.

Podobnými slovami premiér zhodnotil aj úvahy o odvolaní slovenského veľvyslanca z maďarskej metropoly. Pred pár dňami ho síce pozvali na krátke rokovania do Bratislavy, ale v súčasnosti je už späť v úrade. „Potrebujeme veľvyslanca, aby sedel v Budapešti a posielal nám kvalitné informácie. Teraz musíme bojovať na všetkých frontoch a nehrať sa na urazených. To nám teraz určite nepomôže. My sa nepretekáme v gestách,“ vyhlásil Fico.

Namiesto parlamentnej pôdy už zástupcovia vlády stihli o tejto otázke rozprávať s veľvyslancami Európskej únie a NATO.

Svoje znepokojenie nad maďarským počínaním už mal údajne vyjadriť aj vplyvný americký kongresman Hastings. Ten je pritom aj spolupredseda Helsinskej komisie a amerického Kongresu, ktorá sa zaoberá dodržiavaním ľudských práv. Napriek tomu nie je však vylúčené, že slovenskí poslanci sa touto otázkou napokon budú zaoberať. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška totiž po konzultácii s premiérom zrušil stredajšiu slávnostnú schôdzu parlamentu. Vytvorili tak priestor, aby sa mimoriadna schôdza mohla predsa len eventuálne uskutočniť.

Míting a kapurková

Míting a kapurková

Milí blogeri, neviem ako vám, ale mne sa všetko toto javí ako predvolebné štekanie, aby si premiér získal, čo najväčší počet voličov. (Zobral si príklad od svojho koaličného partnera Jána Slotu – ten ako náhle spomenul Maďarov, tak mu hneď stúpali preferencie).

Dezignovaný maďarský premiér Viktor Orbán na margo ostrých slovenských reakcií vyhlásil, že Maďarsko sa nenechá vyprovokovať Slovenskom. Aj jemu je celkom zrejmé, že národné strany pred blížiacimi sa voľbami na Slovensku priebežne provokujú a budú provokovať Maďarsko, ale na záver svojich vyjadrení vyslovil tieto slová: My sa však nenecháme vyprovokovať.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248668x
Priemerná čítanosť článkov: 991x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy