Založ si blog

Čím väčší dar strane, tým väčšie zatĺkanie!

sm-0515-002c-4xflasikC.rw

Snáď ani niet politickej strany na Slovensku, ktorá ak malá veľkú šancu uspieť vo voľbách na poprednom mieste, tak sa stále objavil štedrý sponzor pre túto stranu. Samozrejme, že jeho finančný dar nebol venovaný politickej strane len preto, že sponzor bol veľkým obdivovateľom jej predsedu, ale zakaždým to bolo „darované“ preto, aby ľudia sponzorovej firmy obsadili dôležité funkcie v niektorej štátnej inštitúcii.

Najčerstvejšia správa z tejto oblasti hovorí o tom, že sponzor Smeru si chcel kúpiť miesta na kandidátke a Fedor Flašík sa vraj pred voľbami 2002 dohodol s Ľubomírom Blaškom, že ak sa Smer dostane do vlády, jeho ľudia obsadia dôležité funkcie v energetike. Flašík to popiera. Napriek tomu, že z tohto obdobia existujú aj zmluvy s podpismi dotyčných osôb, oni to zatĺkajú, že nič také sa neudialo. (Je to skutočne veľmi zvláštne, že ak na Slovensku bežný občan spraví podvod v hodnote niekoľkých stovák eur, tak sa s ním nikto nemazlí a dostane tvrdú pálku, prípadne podmienku, ale takí ľudia, čo urobia podvod v hodnote niekoľkých miliónov, ba aj miliárd, tak tým stačí iba tvrdiť, že všetko je iba vymyslené, stačí im tvrdiť, že nič také nie je pravda a súdy sa s nimi vôbec nezaoberajú, prípadne, keď aj, tak sa to stále iba odsúva a odsúva, až sa na to takmer zabudne.)

V kuloároch sa už roky špekuluje, že Smer neoficiálne financujú bohatí a vplyvní mecenáši. Vo výročných správach ich mená nenájdete, po voľbách 2006 však získali miliardové štátne zákazky. Ich ľudia sa dostali aj do orgánov štátnych podnikov.

32 miliónov korún. Toľko mal darovať strane Smer vplyvný podnikateľ v oblasti energetiky Ľubomír Blaško. Vyplýva to z kópie zmluvy o spolupráci, ktorú podpísal pred voľbami 2002 s jedným zo zakladateľov Smeru Fedorom Flašíkom.

Blaško je v zmluve označený ako sponzor, Flašík ako koordinátor financovania a predvolebnej kampane Smeru.
Prvých 16 miliónov korún mal Blaško strane darovať od leta 2000 do apríla 2002. Smer ich podľa zmluvy dostával v pravidelných mesačných splátkach pol milióna korún. Ďalších 16 miliónov korún malo ísť na predvolebnú kampaň strany. Blaško ich mal Flašíkovi dať cez sprostredkovateľa v piatich splátkach a posledný milión mal odovzdať mesiac pred voľbami, v auguste 2002.

Flašík sa v zmluve zaviazal, že Blaško si môže ako protihodnotu vybrať troch ľudí z predsedníctva, respektíve z tieňovej vlády Smeru, ktorí budú v prvej dvadsiatke na kandidátke strany. V prípade, že by sa Smer dostal v roku 2002 do vlády,  Blaškov človek by obsadil aj pozíciu štátneho tajomníka v niektorom z hospodárskych rezortov.

Flašík mal podnikateľovi garantovať aj tri posty v riadiacich orgánoch štátnych podnikov
v oblasti energetiky a železníc. To, že Blaško bol sponzorom Smeru, potvrdili SME aj ďalšie dva zdroje – jeden z prostredia strany, druhý z Blaškovho blízkeho okolia. Jeden z nich povedal, že vie o sume 16 miliónov korún aj to, že dával pol milióna mesačne.

Podľa Flašíka je zmluva podvrh, Blaška vraj poznal len zo spoločenských akcií. Žiadny biznis som s ním nikdy nerobil, tvrdí.

„Politická strana Smer ani Agentúra Smer, s.r.o., neprijali žiadny dar od spomínaného pána,“ povedala hovorkyňa strany Katarína Kližanová-­Rýsová.

Blaško už nežije, zomrel v júni 2004. V tom čase mal 36 rokov, oficiálnou príčinou smrti bol infarkt. Jeho manželka Mária nevie, či spolupracoval s Flašíkom alebo so Smerom. Tvrdila: „Ja sa o to nezaujímam ani nechcem zaujímať.“ (Takže najlepšie je kryť sa za mŕtveho, veď ten už neprehovorí!)

Blaško sa stal známym, keď vyšlo najavo, že v roku 2003 požičal predsedovi ANO Pavlovi Ruskovi prostredníctvom zmeniek 104 miliónov korún.

Rusko bol v roku 2005 aj pre túto kauzu odvolaný z funkcie ministra hospodárstva.

Čo už len dodať na záver? Na Slovensku je to tak.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248391x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy