Založ si blog

Podnet k diskriminácii

saca-r681-120x90

Obyvatelia mestskej časti Šace už Rómov nikde nechcú. Starý plán presťahovania neplatičov zo stredu Šace zastal na mŕtvom bode.
Košická mestská časť Šaca sa už viac ako desať rokov snaží presťahovať rómskych neplatičov z blokov na centrálnom námestí. Ukazuje sa však, že nájsť miesto, kde by sa pre nich mohli postaviť sociálne byty, bude veľmi ťažké.

Neprispôsobiví Rómovia sa na jednej strane stále vyhovárajú, že ich majorita rasovo diskriminuje a na strane druhej sami dávajú podnet k tomu, aby sa k ním majorita takto správala! Kvôli krádežiam Rómov a strachu pred ich výtržnosťami sa bývanie pre nich rozdeľuje v Šaci na dva tábory.

Pôvodne sa plánovalo, že budova so 100 až 150 bytmi nižšieho štandardu by mohla stáť v južnej časti Šace za štátnou cestou pri čističke odpadových vôd. Nápomocným  tomu bolo aj nedávne posunutie hraníc ochranného pásma v okolí závodu U. S. Steel a zrušeniu stavebnej uzávery v tejto lokalite.

Útvar hlavného architekta mesta Košice na návrh Šace začal obstarávať zmenu územného plánu na funkciu sociálneho bývania. Podmienkou jej schválenia mestským zastupiteľstvom je to, aby s takým využitím územia súhlasila mestská časť, ale proti tomu sa postavili ľudia, ktorí majú v susedstve plánovanej výstavby pozemky a využívajú ich na pestovanie plodín. Obávajú sa krádeži úrody. Pridali sa k nim obyvatelia „dedinskej“ časti Šace, cez ktorú by Rómovia zrejme z nových bytov pešo prechádzali do centra. Spoločne spísali námietky k zmene územného plánu. Majú obavy o majetok, či sú to poľnohospodárske plodiny, ale aj veci v ich dvoroch a domoch. Aj teraz často prichytia zlodejov, prevažne rómske deti, ktoré ešte nie sú trestne zodpovedné. Susedia Rómov sa na ich adresu stručne vyjadrujú, že už je to neúnosné a  samospráve navrhujú podľa nich vhodnejšie lokality. Je tu však hrozba, že presunutie Rómov na okraj katastra Šace spôsobí ich izoláciu, v dôsledku ktorej budú viac piť, fetovať, páchať trestnú činnosť a že ich odsunutím na okraj sa vytvorí ďalší Luník IX. Toto rozhodnutie sa nepáči druhej skupine obyvateľov Šace, ktorí hovoria, že žiť v blízkosti rómskych rodín je peklom, lebo neplatiči bývajú v blokoch na Námestí oceliarov a v priľahlých uliciach poškodzujú autá a brány domov, rozbíjajú okná na bytoch, rušia nočný pokoj, ničia preliezačky a lavičky, ktoré úplne zmizli. Výnimočné nie sú ani slovné a fyzické útoky na ich deti, ale aj na osamotených dospelých občanov. Údajne ani polícia to nerieši a takéto sťažnosti píšu aj vo svojich listoch starostovi.

Podľa dostupných štatistík žije v Šaci 5 264  ľudí. Z toho je asi 1 200 Rómov.

Ukazuje sa, že samospráva nie je schopná riešiť tento problém priamo v mestskej časti.
Väčšina poslancov za súhlas na zmenu územného plánu nezahlasovala. Zastupiteľstvo rozhodlo, že akceptuje pripomienky občanov a lokalitu pri čističke vypustilo z návrhu na výstavbu bytov. Občania majority našli pochopenie u viacerých poslancov. Toto sa už ďalej nedá tolerovať, Rómovia sú stále agresívnejší a sú príliš blízko centra mestskej časti. Centrum by malo mesto reprezentovať, ale to, čo stvárajú tí neprispôsobiví občania, tak to iba robí hanbu mestu a celému okoliu.

Padlo rozhodnutie: Zastupiteľstvo rozhodlo, že bude verejné zhromaždenie a témou bude bývanie pre Rómov. Rozhodnú obyvatelia obce a verejné zhromaždenie má  zabezpečiť starosta. Jednoznačne sa musia pripraviť alternatívy iných lokalít a budú hľadať také miesto, aby riziko, že zase vzniknú dva tábory za a proti, bolo čo najmenšie.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248457x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy