Založ si blog

Za vypaľovanie trávy hrozí pokuta 300 eur

528562_pezinok-poziar-malacka-cesta-hasici-trava-crop

Vypaľovanie ničí pôdu a stojí nás tisíce, je to zničujúce pre výživnosť pôdy. Hasičom zase berie čas a prostriedky. Hrozí riziko ďalších požiarov a ohrozuje to zdravie ľudí. Napriek výpočtu všetkých škôd s vypaľovaním trávy si už roky nik nevie poradiť.

Vypaľovanie trávy na povrchu ochudobní pôdu o jej najcennejšie živiny, Už len preto je vypaľovanie trávy veľkým nezmyslom. Veda svojimi dôkazmi jednoznačne protirečí ľudovej tradícii, podľa ktorej vypaľovanie trávy urobí pôdu úrodnejšiu, žiaľ, je to presne naopak.  vypalovanie

Okrem hospodárskych škôd kritické je aj ekologické hľadisko. Spálením trávy z jedného metra štvorcového zmizne obrovské množstvo živočíchov, ktoré sú pre prírodu veľmi potrebné. Ide najmä o bezstavovce, ktorých sa na jednom štvorakú v pôde môže nachádzať aj vyše 50 druhov.
Hoci medzi odborníkmi o škodlivosti vypaľovania trávy nie je žiadny spor, časť ľudí sa už roky nedá presvedčiť, aby nezmyselnú „tradíciu“ zanechali.
Okrem rizika rozšírenia požiaru do veľkých rozmerov z pohľadu hasičov ide o úplne zbytočné zásahy a míňanie peňazí daňovníkov. V sezóne za deň ideme aj k piatim či šiestim takýmto požiarom, stačí si spočítať len zbytočne spotrebovanú naftu. Ak v tom čase je nahlásený napríklad požiar ľudského obydlia, môže to predĺžiť príjazd a premiestnenie mužov. Nezmyselný zvyk spôsobí ďalšie škody. (Takto komentujú hasiči likvidovanie týchto zbytočných požiarov.)

vypal300-r828

Prečo nám to Česi hovoria blbej Slovák?

Vraj s vypaľovaním trávy si už roky nik nevie poradiť.
Kladiem si otázku, prečo sa niečo také deje len na Slovensku? V okolitých krajinách majú prísnejšie zákony, alebo je to iba v ľuďoch? Pravdepodobne u nás platí to druhé, a preto aj naši najbližší susedia nám oprávnene takto nadávajú.

Myslím, že veľký podiel na tom má aj tá skutočnosť, že už sa trávnaté plochy prestali kosiť. Vždy sa kosí iba tak na oko, iba to najnutnejšie a ostatné sa necháva rásť do bujnej vegetácie, potom to na jeseň vyschne a je to dobrým lákadlom pre hlupákov, aby to podpálili.

V dávnejšej minulosti, keď mnohí občania vlastnili vlastný dobytok, tak si každý svoje parcely pekne vykosil, lebo potreboval, čo najviac sena, no bohužiaľ teraz ešte aj seno mnohí spaľujú, lebo nevedia, čo s ním?!

Laco

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247236x
Priemerná čítanosť článkov: 985x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy