Založ si blog

Som zásadne proti fackovaniu deti

Rasizmus v policajnom týraní šiestich rómskych chlapcov z Luníka IX., ktoré sa udialo v Košiciach v apríli 2009 nenašli.

otv-r107FACKY

Táto udalosť vtedy obletela svet ako príklad policajného sadizmu. Muži zákona pred rokom prinútili deti a mladistvých vyzliecť sa donaha, biť sa navzájom a huckali na nich psov.

Rok po incidente na košickej policajnej stanici sa ešte len čaká na žalobu. Vyšetrovateľ z policajnej inšpekcie v Banskej Bystrici  konanie desiatich policajtov zo stanice minulý mesiac  posúdil ako zneužívanie právomoci verejného činiteľa a vydieranie. Z videozáznamu, ktorý si  policajti spravili do mobilov bolo počuť  nadávky „banda cigánska“. Rasový motív v obvinení nie je. Prokurátor študuje rozsiahly spis, na základe ktorého pripraví žalobu.

Rýchlejšie to šlo s chlapcami zadržanými za surový prepad starenky a krádež. Jeden z nich je vo väzení pre mladistvých, dostal dva a pol roka. Dvaja dostali podmienku, troch najmladších ochránil pred rozsudkom nízky vek.

Týraný sedí, policajti sa sťažujú

Kauza po roku

Proti desiatim policajtom je za týranie chlapcov vznesené obvinenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu vydierania.

Za olúpenie starenky jedného z týraných chlapcov odsúdili, dvaja dostali podmienku, traja pre nízky vek vyviazli bez trestu.

Niektorých z prepustených policajtov napadli, že ich prepustili nezákonne. Prípad mučenia detí na policajnej stanici sa začal vlani 21. marca. Šiesti chlapci zo sídliska Luník IX. prepadli pri nákupnom centre dôchodkyňu. Z pleca jej ukradli kabelku s peňaženkou.

Policajná hliadka krátko po čine zadržala sedemnásťročného Miroslava B., o rok mladších  Ondreja H. a Tibora Ž., Ivana K. (14), Ondreja Ž. (12) a Kevina Z. (11) a odviezli ich na policajnú stanicu.

Ponižovanie si nahrali

Na chodbe obvodného oddelenia nútili mladých Rómov pod hrozbou „kopačiek“ navzájom sa fackovať, prikázali im vyzliecť sa, nechali ich nahých stáť s rukami nad hlavou, nahuckali na nich psy, častovali ich vulgárnymi nadávkami – banda cigánska – a na situácii sa dobre zabávali. Ponižovanie si nahrávali na mobilné telefóny.   sm-0409-003f-grafPES

Túto udalosť o Slovensku informovali svetové médiá.
Vtedajší riaditeľ obvodného oddelenia Pavol Proks dnes pracuje v mestskej polícii. „Dostal som len najlepšie referencie od jeho nadriadených. Pán Proks nemal nijaký podiel na kauze,“ hovorí riaditeľ mestskej polície Milan Dvorožňák.

Za prípad týrania v policajnom zbore vysoké hlavy nepadali, prezident policajného zboru Ján Packa hneď po zverejnení nahrávky cestoval do Košíc. Z polície postupne prepustili desať príslušníkov z košickej stanice. Ďalších štyroch vrátane riaditeľa pohotovostnej motorizovanej jednotky, jeho zástupcu, vedúceho oddelenia služobnej kynológie a Proksa odvolali. Krajský riaditeľ polície Juraj Bukuš aj minister vnútra Róbert Kaliňák zodpovednosť za škandál odmietli.

Viacerí z prepustených policajtov podali žaloby pre neplatnosť výpovedí. Krajský šéf sa vyjadril, že majú na to plné právo a tak spis je už na prokuratúre.

Kauzu začala vyšetrovať policajná inšpekcia 8. apríla a doručila na Generálnu prokuratúru vyšetrovací spis.

Dohľad nad zákonnosťou prípravného konania mala mať  Obvodná vojenská prokuratúra v Prešove, prípad si však vyžiadala Hlavná vojenská prokuratúra v Bratislave. Podľa hovorcu však dozor nad vyšetrovaním mala civilná zložka prokuratúry.

Packa sľúbil trest pre policajtov, ktorí znevážili malých Rómov.

Námestník Generálnej prokuratúry svoje rozhodnutie nezdôvodnil. Nie je to ojedinelý postup, keď Generálna prokuratúra prevezme dohľad od vojenskej zložky. Podľa neoficiálnych informácií mohla byť dôvodom nedôsledná práca vojenskej prokuratúry. Kauza mala byť čo najskôr uzavretá a vinníci exemplárne potrestaní.

Traja najvyšší ústavní činitelia, podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny DušanČaplovič i polícia sa rómskym deťom a ich rodinám za týranie  neospravedlnili. Čaplovič povedal, že kauzu sleduje, ale do vynesenia rozsudku ju však nebude komentovať.  JAN24a305_VAR_vp_21489FACKA

Skutočne bol to krutý trest pre tých malých chlapcov, ale na strane druhej by to bolo podstatne horšie keby ich zmlátili samotní policajti. (Treba jednoznačne priznať, že nebiť videa, tak by sa o tom ani nehovorilo). Nechcem týchto policajtov obhajovať, ale väčšina rómskych deti žije v prostredí kde facky lietajú už od ich útleho veku a aj tak sa mnohí z toho nepoučia, doslova si na to zvyknú a mnohí to už berú ako samozrejmosť a tak sa aj oni postupne vo svojom dospelom veku správajú k svojim deťom. Jednoducho sa to prenáša z generácie na generáciu takou formou, že to takto musí byť.

Pokiaľ by tento systém prevládal iba v Rómskej skupine obyvateľstva, tak by som sa tým ani nezaoberal, ale je mnoho prípadov, že takto to bežne funguje aj v majoritnej skupine obyvateľstva a toto je skutočne smutné.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247929x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy