Založ si blog

Vojny, skladiská zbraní a ratifikačné zmluvy

Sypem si popol na hlavu, avšak nie preto, žeby som niečo zle vykonal, skôr naopak, sypem si ho preto, že som už dávno neurobil to, čo som urobiť mal a čo som mohol urobiť hoc aj každý deň.

Aby som bol konkrétny, takže teda na vysvetlenie: kvôli nepokojom vo svete, kvôli vojnám, kvôli zbytočnému krviprelievaniu, kvôli vraždeniu nevinných ľudí a kvôli zbytočnému zbrojeniu na zemi som si už dávno mohol vyrobiť protestný transparent a s vyššie uvedenými požiadavkami chodiť v meste po Hlavnej ulici s týmto transparentom a dávať takto verejne svoj nesúhlas s tým, čo robia politici vyspelých krajín. Hádam by sa takto ku môjmu protestu postupne pripájalo viac a viac ľudí, a to nie len v našom meste, ale v celej krajine a nie je vylúčené ani to, že takto by sa k nášmu protestu pripájali aj ľudia v iných krajinách.

10697119-obama-medvedev

Veľmi zarážajúca je skutočnosť, že milióny a milióny ľudí na zemeguli si neželajú žiadne vojny a napriek tomu tí istí ľudia tolerujú ďalšie a úplne zbytočné zbrojenie a najmä náklady na výrobu stále drahších a modernejších zbraní. Pribúdajú ďalšie a ďalšie skladiská zbraní a ľudia akoby si nechceli uvedomiť, že výrobu týchto zbraní platíme aj my všetci prostredníctvom našich daní.  P292c3fad_obama2

Veľmi zarážajúca je hlavne tá skutočnosť, že ľudstvo sa ešte stále nepoučilo z histórie, že ako ľahko vypukli vojnové konflikty napr. v druhej svetovej vojne, alebo v nie tak dávnej minulosti v bývalej Juhoslávii.

Americko-ruská odzbrojovacia dohoda START o znížení počtu jadrových hlavíc v USA a Rusku na úroveň 1550 a počtu ich nosičov na 800, ktorú podpísali prezidenti oboch krajín v Prahe, je podľa nich iba začiatkom nového kola odzbrojovacieho procesu. Rovnako je odrazom faktu, že význam jadrových zbraní, ako dedičstva studenej vojny, bude v 21. storočí klesať.

panther-r322_res-120x90

„Je to iba jeden krok na dlhej ceste,“ vyhlásil Barack Obama v prejave po slávnostnom podpise zmluvy v Španielskej sále Pražského hradu a opakovane hovoril o význame partnerstva s Ruskom.

„Niet tu víťazov a ani porazených, zvíťazili obe strany,“ zdôraznil ruský prezident Dmitrij Medvedev. Zmluva podlieha ešte ratifikácii. Obaja prezidenti však svorne veria, že dôležitý odzbrojovací dokument národné parlamenty schvália.

USA i Rusko spoločne apelujú na to, aby sa vo svete dodržiavala zmluva o nešírení jadrových zbraní a jadrového materiálu, a sú dokonca odhodlané aj spoločne podporiť uvalenie medzinárodných sankcií na Irán a Severnú Kóreu. Ruský prezident síce naznačil, že sankcie sa môžu minúť účinkom, ale potvrdil, že ak pôjde o  „rozumné sankcie“, Moskva americkú iniciatívu podporí.

Podľa Obamu by sankcie voči Iránu a KĽDR mali poslúžiť aj ako varovanie iným krajinám, ktoré by o porušení zmluvy o nešírení jadrových zbraní uvažovali. Prezident USA však v tejto súvislosti žiadnu krajinu nemenoval.

Šéf Kremľa sa vyslovil za razantné zvýšenie investícií, ktoré by mali smerovať do  špičkových technológií, energetiky i dopravných projektov. Medvedev vyslovene spomenul možnosť spolupráce pri vývoji a výrobe nového veľkého nákladného lietadla, pretože obe krajiny v tomto smere majú bohaté skúsenosti.

X15_8806311312_L600IRAN

Moskva a Washington by mohli tesnejšie spolupracovať aj vo vojenskej oblasti. Po tom, ako USA upustili od  prvkov protiraketovej obrany v Poľsku a Česku, Rusko núka USA svoje služby pri vytvorení celosvetového systému protiraketovej obrany. „Treba o tom uvažovať, aj kvôli zraniteľnosti nášho sveta,“ dodal Medvedev.

Podľa informácii Bieleho domu nový pakt obmedzí počet rozmiestnených strategických jadrových hlavíc z 2200 na 1550. Výrazne sa zníži aj počet nosičov, ako sú bombardéry, ponorky a rakety, kde budú nové limity 700 až 800 kusov. Dohoda, ktorej súčasťou dohovoru sú aj prísne overovacie procedúry, bude mať desaťročnú platnosť s možnosťou predĺženia o ďalších päť rokov.

„Podnikli sme ďalší krok, aby sme sa rozišli s dedičstvom 20. storočia a vybudovali bezpečnejšiu budúcnosť pre naše deti,“ vyhlásil Obama na margo zmluvy počas prejavu v Bielom dome.

Čo k takýmto prehláseniam dodať ak nie toto: Je v tom voľajaký rozdiel, či budú mať jedna aj druhá strana 1550 jadrových hlavíc a 800 nosičov týchto zbraní, alebo budú mať trebárs iba po 300 jadrových hlavíc a 150 nosičov?

Ja tvrdím nie je v tom žiadny rozdiel, lebo aj to množstvo, ktoré som uviedol ja, tak to by úplne postačilo na vyhubenie ľudstva na celej zemeguli.

Laco

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 246216x
Priemerná čítanosť článkov: 981x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy