Založ si blog

Provízie z tendrov na ministerstve obrany

Kladiem si dve otázky: Trenčiansky podnikateľ Miroslav D. bol taký hlúpy, že by nechal po sebe dôkazy o poberaní úplatkov? Alebo veril, že Fico bude pri moci na večné veky?

Lebo ponechať si obálky s menami firiem a percentami, ktoré mali sprostredkovateľovi doručiť tí, čo chceli na ministerstve zákazky, (aby ich zadržala polícia), tak toto si môže dovoliť iba blázon. Výnimkou síce môže byť aj špekulácia, že takto myslel aj na zadné vrátka a keď predpokladal, že mu na to raz prídu, tak pri dobrom obhajcovi sa z toho vyseká ako napr. Ivan Lexa.

Podnikateľ Miroslav D. mal byť kľúčovou postavou na ministerstve obrany, cez ktorú kto neprešiel, nedostal tam zákazku. Špecializovaný súd v Banskej Bystrici ho v piatok vzal do väzby.

Obvinený je z machinácie pri verejnom obstarávaní, podľa vyšetrovateľov vyberal desať percent z ceny zákazky. Najnovší prípad Úradu boja proti korupcii a Úradu špeciálnej prokuratúry naznačuje, ako sa za minulej vlády dalo korumpovať pri verejných obstarávaniach. Ministerstvo riadil nominant Smeru Jaroslav Baška.

Miroslav D. je spoluvlastníkom dvoch firiem Ekoinvest-Alfa a 3 D3. Na ministerstve obrany zarobil za posledných päť rokov podľa údajov z Vestníka verejného obstarávania na rôznych zákazkách spolu 51,5 milióna korún, teda 1,7 milióna eur.

Polícia odsledovala posledný tender, ktorého rozhodnutie mal Miroslav D. ovplyvniť. Obálky na ministerstve obrany sa otvárali začiatkom týždňa.

Nasledovalo zatknutie, u podnikateľa našli 173-tisíc eur rozdelených v obálkach s nápismi firiem, od ktorých pochádzali. On sám za posledných päť rokov dostal na ministerstve zákazky za 1,7 milióna eur.

Pri domovej prehliadke u podnikateľa polícia zaistila 173-tisíc eur v hotovosti v rozdelených obálkach s názvami firiem a počtom poskytnutých percent. Teraz bude polícia dokazovať, že išlo o provízie.

Podnikateľ je obvinený z marenia verejného obstarávania v hodnote 1,73 milióna eur, zadržané peniaze majú byť desať percent z tejto sumy.

Minister vnútra Daniel Lipšic kauzu označil za prvý veľký korupčný prípad nového vedenia polície.

PS. Nemám ružové okuliare a preto si myslím, že to nakoniec dopadne tak, že ho z toho obhajca Juraj Trokan vyseká, veď ten už má skúsenosti s obhajovaním Ivana Lexu a podnikateľ sa už odvolal. O odvolaní rozhodne Najvyšší súd.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247804x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy