Založ si blog

Už je to tady – modráci kritizovali ficovcov a teraz robia to isté…

Koalícia si v Košiciach delí lukratívne posty, nastáva veľká bitka o Univerzitnú nemocnicu: Minimálne tisíceurové mesačné platy, služobné autá a mobily, vplyv na rozdeľovanie štátnych zákaziek, možnosť zamestnať si mnohých rodinných príslušníkov alebo známych a nepopierateľný rast spoločenskej prestíže. Tak presne o toto sa v súčasnosti hrá pri zložitých vyjednávaniach o personálnom obsadení vyše 100 postov v Košiciach, ktoré terajšia vládna koalícia obsadí svojimi nominantmi.

Viaceré neoficiálne rokovania už prebehli a už sú známe aj mená ľudí, ktorí by mohli nahradiť predstaviteľov Smeru-SD, ĽS-HZDS a SNS v ich verejných funkciách. Vyjednávači koaličných strán však napriek tomu neustále opakujú obľúbený výrok premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), že pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Bližšie informácie tak vraj najskôr budú známe v utorok večer.

Najväčšie problémy s výberom ľudí najmä do sociálnej poisťovne a na úrad práce bude mať SaS. Dôvod je jednoduchý: „Nejsou lidi…“

„V Košiciach máme 11 členov a postov pre nás bude asi viac. Naši členovia však poznajú viacerých odborníkov, takže ak dostaneme konkrétne miesto, je možné, že ho obsadí aj nečlen, ktorý však musí byť odborník a môže sa tam dostať aj cez konkurz,“ povedal nám Peter Pihorňa z košickej SaS.

Krajský šéf „sulíkovcov“ Alexander Barna pripustil záujem SaS len o také posty, v ktorých by mohli priamo ovplyvňovať plnenie svojho volebného programu v ekonomickej a sociálnej oblasti. „Do konečnej dohody sa k jednotlivým postom vyjadrovať nebudem. Nechcem živiť špekulácie, ktorých je už aj bez toho veľmi veľa.“

Najväčší personálny pretlak, (teda viac záujemcov, ako je počet miest, ktoré budú môcť obsadiť), je vo všetkých zvyšných koaličných stranách.

Jedna z najväčších, ak nie úplne najväčšia bitka sa strhla o post riaditeľa košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Ten je síce platovo maximálne na úrovni ministra (asi 3 000 eur), ale spoločenská prestíž, neustále obstarávania drahej zdravotníckej techniky a liekov aj obrovský rozpočet nemocnice lákajú viaceré strany.

Hoci si na tento post brúsila zuby SDKÚ-DS, pripadol napokon KDH, kde sa o nahradenie súčasného riaditeľa Jaroslava Šajtyho tvrdo bojuje medzi dvoma krídlami. Kým podpredsedníčka strany Mária Sabolová presadzuje prednostu kliniky neonatológie Petra Krcha (v kuloároch sa spomínalo aj meno mestského poslanca za KDH Norberta Lukána), košické KDH aj viacerí poslanci sa skôr prikláňajú k vlastnému šéfovi Jánovi Dečovi.

„Žiadnu takú ponuku som ešte nedostal, ale ak by prišla, som ochotný nad ňou premýšľať, lebo zbožňujem nové výzvy. V zdravotníctve som už v rôznych funkciách pôsobil vyše 15 rokov, zodpovednosti by som sa nebál,“ uviedol Dečo.

Jeden z vplyvných košických kádehákov mal namierené aj priamo na post generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) v Bratislave, avšak minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tam pravdepodobne dá iného človeka. Ako „odškodné“ by sa však na košickej pobočke VŠZP aj Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mali objaviť iní dvaja členovia KDH, pričom informačné zdroje hovoria, že by mohlo ísť o dvoch mestských poslancov s titulom MUDr…

Kresťanskí demokrati by si mali s SDKÚ-DS rozdeliť aj stredne lukratívne posty prednostov obvodného úradu v meste aj na „okolí“. Tým šéfujú nominanti Smeru-SD Peter Derevjaník a Ján Sabadoš.

O prednostovský plat 1 400 eur mesačne je síce viac záujemcov, no najväčšie šance má terajší viceprimátor Mikuláš Čečko. „Ak KDH dostane tento post, tak som kandidátom, no v strane sa o tom rozhodne až dnes. Len o niečo zdieľanejší bol exprednosta krajského úradu Ján Dolný (SDKÚ-DS), ktorý to má z T – Comu namierené na Obvodný úrad Košice-okolie. „Áno, som jedným z kandidátov, mám aj skúsenosti, ale zatiaľ nie je nič isté, tak si musíte počkať,“ skonštatoval.

Pokiaľ by vás to vážení čitatelia ešte zaujímalo, tak tu sú fleky o ktoré koaličné strany v Košiciach ešte majú záujem:

SDKÚ-DS – riaditelia daňových úradov, Obvodný úrad Košice-okolie, Štatistický úrad, TEKO, VSE, Školský úrad, letisko.

SaS – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Národný inšpektorát práce, sociálna poisťovňa, TEKO.

KDH – Univerzitná nemocnica L. Pasteura, posty v niektorej z troch štátnych akcioviek na železniciach, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, košická pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Most-Híd – Pozemkové úrady, Lesné úrady, Environmentálny fond, Úrady životného prostredia, posty v štátnych akciovkách a všetko, čo sa bude týkať národnostných menšín.

V žiadnom prípade nechcem byť uštipačný, ale nedá mi, aby som tu nepripomenul sľub terajšej vládnej koalície, že na významné posty budú dosadzovať odborníkov výberovým konaním. No takto sa to rysuje, že výberové konanie to síce bude, ale iba z kruhov svojich verných a samozrejme už  vopred vyvolených.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247884x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy