Založ si blog

Na margo filmového dokumentu „Nebojím sa hovoriť“ – alebo ako si ne-ctíme obete komunizmu!

Vážení čitatelia myslím, že by stálo za to aby ste si prečítali nasledujúce riadky, ktoré pripravilo: Svetové združenie bývalých čsl. politických väzňov na Slovensku:

Česká televízia odvysielala dňa 3. augusta 2010 cyklus dokumentov študentov FAMU o deťoch politických väzňov 50. rokov.
http://www.ceskatelevize.cz/program/10214725126-03.08.2010-21:30-2.html

Režisérke V. Dzurenkovej a kolektívu jej spolupracovníkov za to patrí zo strany našej organizácie vrelé ocenenie a úprimné poďakovanie.
Jedným z dokumentov bol aj film „Nebojím sa hovoriť“ o pohnutom osude pani Margity Zimanovej, ktorú temné obdobie nástupu komunizmu po februári 1948 poznamenalo obzvlášť tragicky. Pani Zimanová je dcérou Pavla Valentu,  z Bratislavy. Jej otca zatkli za napomáhanie k úteku cez hranice jeho kmotrovi a  následne ho v roku 1953 popravili. Matka bola z rovnakých dôvodov odsúdená na doživotie. Prepustená bola po siedmych rokoch. Pani Zimanová sa musela so svojim súrodencami presťahovať z Bratislavy do malej obce Lovča. O filmovom dokumente „Nebojím sa hovoriť“ sme už informovali na našej webovej stránke kde je video s filmovým dokumentom.
http://www.deti50let.cz/cs/episode/nebojim-sa-hovorit

Po smrti Milana Paumera, spolubojovníka bratov Mašínovcov, sa žiaľ v plnej nahote ukázala úbohosť Čechov a Slovákov a ich postoj k protikomunistickému odboju. Ostáva pravdou, že kto o slobodu nikdy nebojoval, si ju nikdy nebude vážiť a slobodným nikdy nebude. Zatiaľ čo si prisluhovači komunistických zločinov doposiaľ užívajú výsluhové dôchodky a nadštandardnú zdravotnú starostlivosť v zariadeniach Ministerstva obrany a vnútra, ich obete sú urážané, v čase totality zbabelou mlčiacou väčšinou.  Na pohrebe Milana Paumera sme videli transparent s nápisom “vrah ostane vždy vrahom“. Škoda, že podobné transparenty sme nevideli na pohrebe komunistického prokurátora JUDr. A. Rašlu, ktorý vynášal rozsudky smrti nad nevinnými študentmi Tesárom, Pučikom a Tunegom, či mnohými ďalšími „nepriateľmi ľudovo-demokratického zriadenia“.

Žiaľ aj pani Zimanová sa namiesto slov súcitu a obyčajného ľudského  ohľadu, dočkala hrubého osočovania jej popraveného otca, ktorý sa už nemôže brániť. Je to pre ňu o to bolestivejšie, že sa ozvali tí, od ktorých by to najmenej očakávala. Zdá sa, že  dnes sme už dospeli do takého štádia morálneho úpadku spoločnosti, v ktorom si už navzájom závidíme aj rakovinu.
JUDr. Markéta Čermínová, vytkla pani Zimanovej, že jej osud nepatrí do tohto filmového cyklu, pretože jej otec údajne kolaboroval s ŠtB a počas existencie Slovenského štátu bol členom Hlinkovej strany.
Ako potvrdzuje rehabilitačný rozsudok Pavla Valentu
rehabilitační rozsudek Pavla Valenta (1992)
a preverenie na webovej stránke ÚPN a Cibulkových zoznamoch.
http://www.upn.gov.sk/regpro/vysledky-vyhladavania.php?kraj=&priezvisko=Valent&meno=Pavol&datum_narodenia=27.07.1914&kategoria=
http://www.cibulka.com/
Pavol Valent nie je nikde vedený ako spolupracovník ŠtB.
Bol len radovým rádiotechnikom a pracovníkom z titulu svojej odbornej profesie.

Pani Zimanovej ironicky vytkli jej účasť vo filmovom dokumente aj istá pani Maja Ničová z Konfederácie politických väzňov Slovenska a tri mesiace väznený a neodsúdený mgr. Zoltán Kukula z popradskej pobočky Zväzu protikomunistického odboja.
Bohužiaľ,  vyše 40. ročné obdobie totality a vymývania mozgov komunistickou propagandou poznamenalo naše myslenie oveľa viac ako sme si ochotní  pripustiť. Je preto len na nás, či si budeme ctiť skutočné kresťanské a ľudské princípy, alebo ostaneme poznačeným produktom  minulej a súčasnej doby.

František Bednár-SZČPV

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Video zo zdemolovania semaforu stále nezverejnili

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247867x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy