Založ si blog

Môj list Igorovi Matovičovi…

Dnes (po prečítaní dnešného článku ako koaliční aj opoziční poslanci nechcú šetriť a odmietajú sa uskromňovať) mi poriadne tuhla krv v žilách, preto som sa rozhodol napísať list poslancovi Matovičovi.

Najviac ma pobúrilo, keď som sa dočítal, že plat poslanca je niekoľkonásobne vyšší ako plat priemerného občana Slovenska. Základný poslanecký plat je  2009 eur mesačne. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia a šéfovia výborov a ich zástupcovia majú dokonca nárok ešte aj na funkčné príplatky.

Veľmi zaujímavou zložkou sú paušálne náhrady, z ktorých neplatia dane ani odvody. Priamo na ruku dostanú  Bratislavčania na paušál 1407 eur, mimobratislavskí poslanci  o desať percent viac, a to 1608 eur. Minister financií Ivan Mikloš chce paušálne náhrady zdaňovať.

Tvrdým odporcom krátenia platov je koaličný poslanec Július Brocka z KDH. „Keby médiá začali takto rozoberať aj príjmy v Národnej banke, otvorili by sa im oči.“ „Poslanci išli na dva roky príkladom šetrenia, nevalorizovali si platy,“ dodáva.

Ani jeho stranícky kolega Pavol Hrušovský z KDH nepovažuje príjmy poslancov za extra nadštandardné, o ktorých by bolo treba diskutovať. (Až mi dvíha žalúdok z takých kresťanov, vôbec nedokážem pochopiť kto tým ľuďom dal svoj hlas.)

Nepozdáva sa im ani návrh Obyčajných ľudí z SaS, ktorí chcú nielen paušálne náhrady nechať zdaňovať, ale platiť z nich aj odvody. Poslanec za SDKÚ Stanislav Janiš hovorí, že paušálne náhrady nie sú mzda a ani si nevie ich zdaňovanie predstaviť. „Neviem, či to nie je prípad dvojitého zdanenia,“ dopĺňa ho Brocka.

Podobne ako Hrušovský reagoval aj poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec „Treba sa pozrieť nielen na príjmy poslancov.“ Povedal, že poslanci nemajú od roku 2007 valorizované platy.

Diskusia o siahaní na platy poslancov prestáva baviť už aj podpredsedu parlamentu Bélu Bugára z Mosta­ Híd. „Podporiť je možné všetko, ale chcem vidieť, ako budú šetriť ministri a vláda!“

Bugár však pripustil, že si vie predstaviť návrh Obyčajných ľudí, podľa ktorých by poslanci namiesto štyroch rôznych príjmov, vrátane peňazí na asistenta a kanceláriu, mali mať jeden. Ten by bol napríklad o 30 percent nižší ako súčet terajších.

„Poslanci by si v takom prípade veľmi dobre rozmysleli, či chcú mať asistentov a koľko chcú minúť na prenájom kancelárie,“ povedal Matovič. Brocka krotí jeho elán v krátení platov. „Inak sa budú pozerať na veci o rok.“

Paušálne náhrady by mali poslanci podľa zákona použiť na zaplatenie taxíka alebo výdavkov na vlastné auto. Z týchto peňazí by si mali platiť napríklad aj účasť na konferenciách a nákup odborných kníh, ale môžu ich použiť aj na faktúry za pevnú linku nainštalovanú vo svojom byte, alebo ich len tak minúť na  bežnú spotrebu. Nik ich totiž nekontroluje.

Poslanci dostávajú okrem peňazí na seba aj príspevky na svoj servis. Mesačne ide o 1608 eur pre asistentov a 896 eur na kanceláriu.

Ani asistentov sa poslanci nechcú veľmi vzdať. „Asistent je veľmi potrebný, ak poslanec naozaj pracuje,“ vysvetľuje Jana Vaľová zo Smeru. Dvaja Vaľovej asistenti sa starajú o jej kancelárie. „Pripravujú pre mňa podporné veci,“ povedala.

Aj koaličný poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec si nevie prítomnosť asistentov vynachváliť. „Mám troch asistentov a v niektorých prípadoch som od nich vyžadoval dokonca, aby písali texty jednoduchších noviel,“ hovorí Štefanec. Tvrdí, že suma, ktorú dostáva na asistentov, nie je premrštená.

„Tak ako plat poslancov, ani peniaze pre asistentov sa od roku 2007 nevalorizujú,“ povedal Štefanec. Asistenti však zo svojich platov platia nižšie odvody ako zamestnanci, pretože pracujú na živnosť. Takisto si môžu odratúvať 40­percentné paušálne výdavky pri dani z príjmov.

Chudáčikovia, akí sú všetci vyťažení a to iba my obyčajní ľudia si myslíme, že bohvieako sa oni dobré majú a že majú veľmi vysoké platy, ale vôbec neberieme do úvahy, že oni z týchto peňazí si musia ešte platiť paušál na mobil a za taxík :-) jednoducho povedané je to nonsens a tak vám predkladám môj list poslancovi Matovičovi, ktorý som avizoval už v úvode článku:

Igor nesklam ma…

Celú moju rodinu a známych som presviedčal, aby vás štyroch nezávislých volili, no vo volebnej miestnosti som ja sám dlho váhal, či mám takto urobiť? Dôvod bol prostý: SaS

Neviem, či mám skutočne dar od Boha, ale od malička som dokázal vycítiť, či človek, ktorý niečo hlása, že je aj naozaj taký, že tak bude konať. A Richard Sulík medzi takých ľudí v mojom rebríčku nepatrí, preto bolo to moje váhanie vo volebnej miestnosti.

Možno, že pamätáš ako som sa tešil, keď si zvažoval založiť stranu a pozýval si obyčajných ľudí na stretnutie v Košiciach na železničnú stanicu, a aj v Prešove, (ale tam už neviem kde sa konalo).

V zasadačke na železničnej stanici som Ti vtedy hovoril, že bolo by najlepšie ak by si mal svoju politickú stranu a teraz sa potvrdzuje, že toto sa malo stať, lebo Ty, keď sa budeš akokoľvek dobré snažiť byť čistý pred obyčajnými ľuďmi, tak stále Ti bude dýchať na Tvoj chrbát Sulík a na každom kroku, Ťa bude sprevádzať jeho „tieň“!

Ak Ti môžem poradiť, tak začni sa správať viac suverénne. Jednoducho spôsobom ako keby si bol poslancom minimálne tri roky. Buď vážnejší a aj pri rozhovoroch s novinármi sa snaž dať im najavo, že nie si malý usoplený chlapček, aby si konečne uvedomili, že, Ty už teraz nie si závislý na Šulikovi a keď on robí kokotiny, (ospravedlňujem sa čitateľom za tento výraz, ale Igora už natoľko poznám, že som si mu to takto dovolil napísať), tak nech si to riešia s ním a Teba nech z toho láskavo vynechajú. Oni si totiž všetci, veľmi dobré uvedomujú, že vy štyria ste veľmi krehkým ohnivkom v terajšej koaličnej reťazi a jednoznačne im ide o senzácie, aby mali, čo písať a aby bola sledovanosť ich článkov, preto Ti skutočne od srdca radím daj na moje rady.

Laco

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247494x
Priemerná čítanosť článkov: 986x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy