Založ si blog

Fico zdôrazňoval šetriť! Iná však bola realita

fico

Ficova vláda chystala pre premiéra luxusné sídlo. Stavať ho začali za vlády expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) v lukratívnej časti na Mudroňovej ulici nad Bratislavským hradom. Vila má byť hotová na jeseň. Teraz už (vy, čo vás vytopilo), už aspoň viete prečo ste nedostali odškodné.

Štátna akciová spoločnosť Správa služieb diplomatického zboru (SSDZ) v tichosti pripravovala novú rezidenciu pre predsedu vlády SR.

b

Vilu rekonštruuje firma Euro Real. Zvyšné dve spoločnosti, ktoré sa do súťaže prihlásili, z nej pre nesplnenie podmienok vylúčili. Expremiér Fico tvrdí, že o stavbe nevedel. Hlavným akcionárom štátnej firmy, ktorá vilu vlastnila, je pritom minister zahraničných vecí, v tom čase Miroslav Lajčák (Smer-SD). Podľa dokumentov o vile so Správou služieb diplomatického zboru rokoval bývalý šéf Úradu vlády SR Igor Federič. Nehnuteľnosť, kde kedysi sídlilo veľvyslanectvo Angoly, dokonca navrhoval zameniť za vládny hotel Bôrik alebo Miestodržiteľský palác. Zámena sa mala uskutočniť v júni 2010. Keďže vila ešte nebola dokončená, podpis zmluvy odložili na jeseň. Prestavbu o sto percent predražili dodatky k zmluvám. Jeden z nich sa týkal vybudovania relaxačného centra s nerezovým bazénom a protiprúdom. Vo vile nemali chýbať ani wellness, vírivky, fitnes či sauna. „Rekonštruovať objekt za sumu viac ako 120 miliónov korún je nehospodárne aj neetické,“ povedal súčasný vedúci úradu na ministerstve Martin Maruška.

sm-0806-001f-titulkaTB.rw

Neďaleko parlamentu robotníci dokončujú dom, ktorý mal byť premiérskou vilou. Podpisom záujem o zámenu s ministerstvom zahraničných vecí potvrdil aj šéf Úradu vlády za Roberta Fica Igor Federič.

Fico stále hovoril o šetrení a za ten čas mu chystali luxusnú vilu. Rekonštrukcia budovy neďaleko Bratislavského hradu, sa vyšplhala na vyše štyri milióny eur. Fico tvrdil, že o rezidencii nevedel. Veľkou záhadou je, že z dokumentov vyplýva, že o nej so Správou služieb diplomatického zboru rokoval šéf jeho úradu Igor Federič a že bývalý premiér o tom nevedel.

Akciovka patrí pod ministerstvo zahraničných vecí. „Prvá zmienka o tom, že ponúkajú tento objekt ako možné sídlo premiérov, sa uskutočnila v apríli tohto roku. Úrad vlády reagoval pozitívne,“ povedal vedúci služobného úradu ministerstva zahraničných vecí Martin Maruška.

Existuje aj list, ktorým Správa služieb diplomatického zboru ponúka vilu Úradu vlády.  Zo záznamov z oficiálnych rokovaní medzi zástupcami akciovky a šéfom Ficovho úradu Igorom Federičom vyplýva, že ten súhlasil.

To sídlo je dôkazom, že Ficov imidž sociálne cítiaceho politika je zle zahrané divadielko pre voličov. Úrad vlády najskôr na odplatu ponúkal hotel Bôrik. Neskôr sa začalo rokovať o Miestodržiteľskom paláci, ktorý patrí úradu. Zámena sa mala uskutočniť v júni 2010. Keďže vila ešte nebola dokončená, podpis zmluvy odložili na jeseň. Fico potvrdil, že vedel o záujme akciovky získať palác. Vilu rekonštruovala bratislavská firma Euro Real. Zákazku získala v tendri. Zvyšné dve spoločnosti, ktoré sa do súťaže prihlásili, z nej pre nesplnenie podmienok vylúčili.

Pôvodná cena, za ktorú mal Euroreal rezidenciu opraviť, bola okolo dvoch miliónov eur. Dodatkami sa podľa Marušku zvýšila na štyri milióny. V jednom z nich sa uvádza, že cenu je potrebné zdvihnúť, aby bola rezidencia luxusnejšia a v časoch krízy stúpla jej hodnota.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) označila rekonštrukciu za nehoráznosť. „Nehovorte mi to ani zo žartu, to je zlé aj ako vtip.“ Kritizovala aj to, že Úrad vlády rokoval o zámene Miestodržiteľského paláca, ktorý je kultúrnou pamiatkou v centre Bratislavy.  „Bol by to zásah do kultúrneho bohatstva.“

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nevie, čo s luxusnou vilou spraví. Sídlom premiéra však podľa Marušku určite nebude.

Bývalý premiér Robert Fico tvrdí, že nikdy nedal pokyn na stavbu rezidencie. „Vláda nedávala nikdy požiadavku na to, aby bolo vybudované sídlo predsedu vlády Slovenskej republiky. Pokiaľ mám správne informácie, pýtate sa na dom, ktorý patrí správe diplomatického zboru, teda je to profesionálna akciová spoločnosť, ktorá ponúka nehnuteľnosti ambsádam, diplomatom. Ponúka služby zahraničným veľvyslanectvám, ktoré na Slovensku existujú. Tento majetok nikdy nebol súčasťou majetku Úradu vlády a nikdy sme o ňom nerokovali. Jedinú informáciu, ktorú môžem potvrdiť je, že Správa diplomatických služieb mala záujem o Miestodržiteľský palác, ktorý spravuje Úrad vlády. Ja ako predseda vlády som sa nasťahoval do bytu na Čmelovci, ktorý som podľa zákona užíval do obdobia, keď som bol predsedom vlády. Dnes zaň platím vysoké nájomné.“

Zvláštne je, že z úradného záznamu z rokovania vyplýva, že šéfovi úradu Igorovi Federičovi sa zámena Miestodržiteľského paláca za vilu pre premiéra pozdávala, ale Fico tvrdí: „Toto nikdy nebolo predmetom rokovania vlády.“

Je možné, že by rokoval bez jeho vedomia?

Fico tvrdí, že: „Veľa vecí sa robí tak,  že sa pripravujú a potom sa predložia na schválenie. Vieme, že máme problém s rezidenciou pre pána prezidenta. Je postavená a nevyužíva sa, lebo nie je vhodná. Pán prezident obýva vlastný dom, tak ako ja užívam služobný byt, za ktorý platím okolo dvetisíc eur mesačne.“

Je normálne dať 120 miliónov na rekonštrukciu v čase krízy?

Fico sa vyjadril: „Táto otázka patrí predstaviteľom akciovej spoločnosti, ktorá pravidelne zhodnocuje svoj majetok. Ak chce poskytnúť kvalitné budovy zahraničným ambasádam, tak musia byť riadne vybavené.“

Potrebuje premiér takúto vilu? Na otázku, či by sa do nej nasťahoval? Odpovedal: „Nikdy by som sa nenasťahoval do takého domu. Toľko zdravého rozumu mám.“

Vilu pôvodne prenajímali angolskému veľvyslanectvu. Po voľbách v roku 2006 rozhodli o jej prestavbe. Má tri nadzemné podlažia, pracovňu so zimnou záhradou, dve garáže.

V podzemí je welness s vírivou vaňou jacuzzi, priestor pre fitness a sauna s ochladzovacím priestorom. Spojovacou chodbou v suteréne možno prejsť do relexačného centra, ktoré je dvojpodlažné. Zahŕňa bazénovú halu. Bazén s veľkosťou 4 krát 12 metrov má protiprúd a dve plávacie dráhy. Z centra možno vyjsť priamo do záhrady.

Rezidencia by mala mať aj výťah. Rátalo sa, že bude vybavená špičkovou technikou, priemyselnými kamerami. Je v susedstve viacerých ambasád. V blízkosti je parlament a Bratislavský hrad.

Veľmi rád by som Ficovým tvrdeniam veril, no už sám som sa viackrát presvedčil, že jeho slová sú nedôveryhodné, takže vôbec by ma neprekvapilo, keby sme sa raz dozvedeli, že aj teraz klamal. Ale jedno mu za pravdu treba dať, lebo tvrdí, že SMER a jeho poslanci nebrali od nikoho úplatky ani žiadne peniaze. (Myslím, že mnohí na jeho mieste by nepotrebovali peniaze pokiaľ by dostali do daru takúto luxusnú rezidenciu.)

Čo dodať na záver? Fico to mal riešiť tak, ako to riešila SDKÚ pred jeho vládou. Oni na rozdiel od neho pripravili štát o ďaleko vyššie sumy, ale dokázali to tak zaretušovať, že teraz je ťažké im to dokázať.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247827x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy