Založ si blog

Miklošová obohraná platňa

Preberáme vládu a krajinu s rozvrátenými verejnými financiami. Takto zhodnotil stav vo verejných financiách po prvom rokovaní kabinetu nový minister financií Ivan Mikloš. Ako dodal jednou z priorít pre jeho rezort preto bude „poupratovať“ verejné financie, keďže ich preberá v žalostnom stave.

Na adresu predchádzajúcej vlády Roberta Fica a exministra financií Jána Počiatka zároveň Mikloš uviedol, že manipulovali s realitou pri zverejňovaní informácii o stave verejných financií. (Nebolo to niečo podobné aj v čase, keď SDKÚ preberalo vládu po Mečiarovi?).

Situáciu na samotnom Ministerstve financií SR však Mikloš považuje za relatívne dobrú, keďže tam po jeho pôsobení „chvalabohu“ neprebehli veľké zmeny.

Prvým krokom nového ministra vo funkcii bude podľa jeho slov audit, ktorý má preveriť situáciu v rezorte.

Mikloš chce nechať preveriť aj zmluvy podpísané v súčasnosti už bývalým vedením ministerstva s cieľom zistiť, či boli podpísané vo verejnom záujme. Rovnako bude podľa neho dôležité hĺbkovo analyzovať stav verejných financií, keďže najmä za posledný rok bolo podľa jeho slov praxou zatajovanie dôležitých informácii.

V prvých 100 dňoch svojho pôsobenia na ministerstve sa chce nový minister zamerať aj na riešenie situácie po povodniach, ako aj na prípravu programového vyhlásenia vlády. Už na budúcotýždňové rokovanie vlády chce Mikloš pripraviť materiál o povodniach, ktorý by mal okrem zmapovania situácie obsahovať aj návrhy na pomoc poškodeným občanom.

Zajtra ide nový minister financií Ivan Mikloš spolu s premiérkou Ivetou Radičovou na rokovania do Bruselu o novom ochrannom vale EÚ s tým, že rámcovú zmluvu o jeho vytvorení zatiaľ nepodpíšu.

„Keď raz niečo podpíšete, už nevyrokujete nič. Preto my ideme do Bruselu aj s pani premiérkou s tým, že nie sme pripravení nič podpísať,“ zdôraznil. Až na základe týchto rokovaní sa podľa neho uvidí, aký je priestor na prípadné zmeny v nastavení európskeho garančného mechanizmu. Vláda následne rozhodne tak rýchlo, ako sa bude dať, prisľúbil Mikloš.

Jeho stanovisko je podľa neho rovnaké ako pred voľbami – s pôžičkou vysoko zadlženému Grécku nesúhlasí a o eurovale treba ešte rokovať. „Ani táto iniciatíva sa nám nepáči a sme pripravení rokovať o tom, čo sa dá ešte zmeniť,“ priblížil. Podiel Slovenska je totiž podľa neho v porovnaní s inými krajinami neadekvátne vysoký, a to či už pri porovnaní ekonomickej výkonnosti, životnej úrovne alebo veľkosti bankového sektora.

Neviem, či som už prejedený za tie dlhé roky rôznymi sľubmi, ale príliš optimisticky to nevidím. Alebo žeby sa stal skutočne zázrak a Mikloš si teraz už konečne uvedomil, že tento národ sa nedá vodiť za nos donekonečna a že pre Slovensko je potrebné konečne robiť aj užitočné veci?

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247725x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy