Založ si blog

Soboňové kúpele v Sliači sotva prežívajú, ale hotel Piešťany prosperuje…

P2332050b_sobonaV

Nastávajúci vládny zlepenec sa sotva odváži zaoberať kauzami Mečiara a Lexu, ale aspoň Soboňové kúpele by mohol definitívne a spravodlivo dotiahnuť do úspešného konca.

Takmer všetky slovenské kúpele v roku 1995 prešli do súkromných rúk, pričom si v nich ponechali podiely aj mestá a Všeobecná zdravotná poisťovňa. Odvtedy sa súkromníkom podarilo získať si v kúpeľoch väčšinu a tú využili na odrazenie sa od dna a investície do ich rozvoja.

No niečo podobné sa už nedá hovoriť o kúpeľoch v Sliači, ktoré boli voľakedy jednými z lepších kúpeľov. Žiaľ, osud im neprial. Po nevydarenej privatizácii spoločnosťou Corvas, ktorej majiteľom je exminister zdravotníctva za HZDS Viliam Soboňa, sa táto firma o kúpele od roku 1999 súdi s Fondom národného majetku.

Spory ešte nie sú ukončené – a to je základný problém kúpeľov. Kým ostatné kúpeľné podniky sa s pomocou súkromných investorov a s využitím eurofondov dostali na úroveň európskeho štandardu, tak v sliačskych kúpeľoch je už viac než desať rokov základnou líniou udržať podnik v chode.

V marci 2010 najvyšší súd zrušil rozsudok, ktorým sa mali vrátiť kúpele Soboňovi

Majoritný 51-percentný balík akcií kúpeľov Sliač podľa aktuálneho súdneho rozhodnutia nepoputuje zo štátu späť do rúk privatizéra Viliama Soboňu. Najvyšší súd zrušil minuloročný rozsudok Krajského súdu v Bratislave o tom, že odstúpenie Fondu národného majetku od privatizačnej zmluvy na kúpele Sliač-Kováčová je neplatné a väčšina akcií sa má previesť do troch dní na spoločnosť Corvas, v ktorej bol spoločníkom a konateľom Viliam Soboňa.

Exminister zdravotníctva Viliam Soboňa sa vyjadril, že prvotné zastavenie odvolacieho konania znamenalo správoplatnenie rozsudku krajského súdu a voči doplneniu výroku má výhrady. “Najvyšší súd týmto uznesením porušil zákony Slovenskej republiky,” a dodal, že bude postupovať v medziach zákona. Proti verdiktu Najvyššieho súdu nie je prípustné odvolanie. Soboňa však podá mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie ” vrátane otázok, či takéto konanie nie je trestné”.

Dovolím si tvrdiť, že nie malú vinu na tom má aj prokuratúra, ktorá sa nedokázala vyrovnať s minulosťou.

Prokurátori ťažia najmä z toho, že v reťazci polícia – prokuratúra – súdy si ich občania všímajú najmenej. Práve prokuratúra pritom zo všetkých týchto inštitúcií prešla najmenšími zmenami. Stále funguje ako monokratická inštitúcia sovietskeho typu, pričom generálny prokurátor má právo zasiahnuť do akejkoľvek kauzy – napríklad prepustiť niekoho z väzby či zastaviť vyšetrovanie. Konanie generálnych prokurátorov pritom viackrát vzbudilo otázniky.
Pochybnosti o postupe prokuratúry sa vynárajú aj po tom, ako jej začal šéfovať ďalší bývalý komunista Dobroslav Trnka. Za jeho éry boli zastavené trestné stíhania v takých kauzách ako podvod pri privatizácii Kúpeľov Sliač a Kováčová, z ktorého bol obvinený exposlanec za HZDS Viliam Soboňa.

Ešte, že v slovenských kúpeľoch existujú aj výnimky: Jedným z pozitívnych príkladov otvorenej komunikácie sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Podľa manažérky kúpeľov, bol až do roku 2001 vlastníkom piešťanských kúpeľov Fond národného majetku. Ten ich získal v roku 1999 od firmy Vadium Group na čele s neslávne medializovaným Karolom Martinkom.

V roku 2002 prebehla druhá privatizácia, kde väčšinový podiel v kúpeľoch získala maďarská spoločnosť Danubius Hotels Group, ktorá vlastní aj Mariánske Lázně. Desať percent v akciovke má mesto Piešťany.

Za zahraničného vlastníka sa naozaj kúpele nemusia hanbiť. Ten už v kúpeľoch preinvestoval 1,5 miliardy korún. Rekonštrukcie sa uskutočnili v  hoteli Piešťany a na Kúpeľnom ostrove vyrástlo nové golfové ihrisko. Majiteľ zainvestoval aj do výstavby vodného a saunového sveta a v Napoleonských kúpeľoch vznikla soľná jaskyňa.

Jedným z hotelov je aj secesný skvost hotel Piešťany z roku 1912, ktorý sa nachádza v čarovnom prostredí Kúpeľného ostrova priamo nad termálnymi prameňmi a zdrojmi liečivého bahna. Vynovený hotel je plne klimatizovaný. Spolu s kúpeľmi Irma poskytuje vynikajúce podmienky pre kúpeľné pobyty po celý rok. Niet pochyb, že aj ubytovanie Piešťany majú útulné a komfortné, presne podľa potrieb zákazníkov.

Investor plánuje do roku 2015 preinvestovať ďalších 50 miliónov Eur. Nový majiteľ  neprináša do kúpeľov iba peniaze, ale aj nové kontakty, štandardizované postupy práce a dokáže kúpele lepšie predať, či už účasťou na medzinárodných veľtrhoch, alebo cez svoje pobočky v Európe. Treba len dúfať, že nová vláda už nebude brať ohľad na mimoriadny opravný prostriedok a že Soboňa bude potrestaný tak, ako už mal byť potrestaný minimálne pred ôsmymi rokmi.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247885x
Priemerná čítanosť článkov: 988x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy