Založ si blog

Na obsadenie postu ministra zdravotníctva Viliam Novotný

Viliam-Novotny-26--november-2009-SITA

Keď sa začínajú v médiách vynárať tváre na obsadzovanie významných  postov v politike a začínajú veľké šumy o tej ktorej osobe, akosi zbystrím pozornosť hlavne pri takom človeku, ktorého tak trochu poznám.

Šéf zdravotníckeho výboru NR SR Košičan Viliam Novotný (SDKÚ) je spolu s Ivanom Uhliarikom (KDH) najvážnejším kandidátom na obsadenie postu ministra zdravotníctva, kde by vymenil ďalšieho Košičana – Richarda Rašiho zo Smeru.

Doslova som sa chytal za hlavu a zostal v nemom úžase nad tým, keď som v okrskovej komisii v ktorej som bol jej členom videl mnoho zakrúžkovaných hlasovacích listín s menom a priezviskom Viliam Novotný. Nejdem tu vymenúvať jeho klady ani nedostatky, lebo jeho činnosť som nijako mimoriadne nesledoval, len od prvej chvíle, čo sa objavil na politickej scéne, tak mi niečo našepkávalo, aby som bol pred týmto človekom veľmi opatrný, takže hodnotenie jeho doterajšej činnosti v politike nechávam na tých, ktorí sa s nim priamo stretli, aby oni posúdili ako a prečo konal, tak ako konal, alebo nekonal?

Novotný včera potvrdil, že je pripravený akceptovať ministerskú ponuku. „Som jedným z vážnych kandidátov, všetko bude záležať od toho, ako dopadne rozdelenie ministerských postov medzi KDH a SDKU, keďže v hre je niekoľko kombinácií. Samozrejme, že ak sa koalícia dohodne na mojom mene, pôjdem do toho ako minister,“ uviedol s tým, že ak by mal byť len štátnym tajomníkom, radšej zrejme zostane na súčasnom poste.

V novej funkcii by chcel presadiť maximálny doplatok pre pacienta za zdravotnú starostlivosť vo výške 120 € ročne, zrušenie odporúčacích (výmenných) lístkov a uzákoniť maximálnu dĺžku čakania na vyšetrenia a operácie.
„Dal okamžite preveriť celý tender na prevádzku záchraniek a ďalšie podozrivé verejné súťaže na nákup prístrojov do nemocníc. Ministerstvo by začalo fungovať transparentne a verejnosť bude informovaná o tom, čo sa tam deje. Nechcem sa už dožiť situácie, že predstavitelia ministerstva budú ukrývať dokumenty pred verejnosťou alebo poslancami NR SR. My nechceme robiť reformy na spôsob Zajaca, ale zlepšiť dostupnosť zdravotníckej starostlivosti a finančnú ochranu ľudí v zdravotníctve.“

Veľmi pekne sa to číta a aj počúva, keď nejaký politik dáva takéto prehlásenia a nám už zostáva iba veriť, že aj svoje slovo dodrží!

Údajne sa špekuluje aj o tom, že by sa riaditeľom košickej Fakultnej nemocnice (FNLP) mal stať súčasný šéf košického DPMK Igor Jutka. V takom prípade sa bude musieť z FNLP porúčať nielen jej súčasný šéf Jaroslav Šajty (nez. s podporou Smeru), ale zrejme aj niektorí jeho blízki spolupracovníci vo vedení nemocnice, vrátane manželky zatiaľ ešte predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer) Jany Paškovej. Novotný nechcel v súčasnosti komentovať personálne výmeny, pripustil len to, že dni Šajtyho vo funkcii sú už spočítané. „Jedným z našich prioritných cieľov je, aby štátne nemocnice efektívnejšie fungovali a výrazne zlepšili kvalitu služieb. To bude možné len v prípade, ak sa štátne zdravotnícke zariadenia pretransformujú na akciové spoločnosti, resp. na neziskové organizácie. Neviem si však predstaviť, aby potom vo funkciách zostali takí riaditelia, ktorí uplynulé štyri roky tvrdili, že sa to nedá urobiť a zároveň ich nemocnice boli neustále v strate,“ dodal.

V prípade nástupu Novotného do kresla ministra zdravotníctva by sa zmenilo aj zloženie poslaneckého zboru v zastupiteľstve KSK, keďže súčasný poslanec SDKÚ by sa musel vzdať svojho poslaneckého mandátu v obvode Košice II. Jeho náhradníkom by sa stal Ján Jakubov zo Smeru, čím by „ficovci“ získali 27. poslanca v 57-člennom zastupiteľstve.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Zuzana Dolinková

Dolinková: Pacienti budú mať od poisťovní nové benefity, možno aj u zubárov

04.05.2024 14:30

S návrhom však musia prísť zdravotné poisťovne, podotkla ministerka zdravotníctva.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248530x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy