Založ si blog

Za pre – Schustrované peniaze už Košice mohli mať druhý Dóm svätej Alžbety

domsirka_resDohromady 2,45 milióna eur bude stáť rekonštrukcia Dómu. Toto šustrovanie iba potvrdzuje tú skutočnosť, že hneď po 89 roku sa malo uzákoniť, aby cirkev nebola dotovaná peniazmi daňových poplatníkov.

schusterhlavna-r934_resPred vyše desiatimi rokmi mesto za primátora Schustera štedro prispievalo cirkvi na rekonštrukciu Dómu sv. Alžbety a Kaplnky sv. Michala, hoci dlh samosprávy sa už šplhal cez dve miliardy korún. Na príspevok na dóm a kaplnku v roku 1999 si mesto už za primátora Trebuľu požičalo 30 miliónov Sk, za čo vystavilo zmenku na takmer 39 miliónov korún a v roku 2001 ešte aj druhú zmenku na rovnakú sumu na predĺženie splatnosti prvej zmenky. Pre problémy okolo týchto dvoch zmeniek, ktoré už osem rokov riešia súdy, má mesto za 30-miliónový úver z roku 1999 zaplatiť spolu nakoniec až 74  miliónov Sk (2,45 milióna eur).
Problémy začali pri rekonštrukcii Dómu svätej Alžbety a Kaplnky svätého Michala. Začiatkom roka 1999 za primátora Rudolfa Scustera (vtedy SOP) sa mesto zaviazalo, že poskytne nenávratný finančný príspevok rímskokatolíckej cirkvi, Farnosti svätej Alžbety Košice. Tá bola ako vlastník dómu a kaplnky investorom rekonštrukcie, práce realizovala spoločnosť Villard. Za roky 1996 až 1999 prispelo mesto na rekonštrukciu celkovou sumou vyše 2,5 milióna eur (77 miliónov Sk).

bez-nazvu

Mesto však toľko peňazí nemalo, a tak ešte koncom roka 1999 už za primátora Zdenka Trebuľu (vtedy SOP, teraz Smer) uzavrela radnica dohodu s lízingovou spoločnosťou Tory Leas. Tá uhradila 23 miliónov Sk priamo firme Villard a ďalších 7 miliónov Sk previedla mestu. Za tento 30-miliónový úver od Tory Leas vystavilo mesto v decembri 1999 zmenku, splatnú o rok (15. 12. 2000), na takmer 39 miliónov Sk (1,3 milióna eur). Štyri dni pred termínom splatnosti zmenky bol však na majetok Tory Leas vyhlásený konkurz. Správca konkurznej podstaty pohľadávku voči mestu predal, potom došlo k zmene správcu a k ďalšiemu predaju zmenky.
Nový majiteľ zmenky ju v roku 2001 odovzdal mestu tak, že ju vymenil za novú zmenku na rovnakú sumu. Túto druhú zmenku so splatnosťou do konca roka 2001 mesto vystavilo preto, aby predĺžilo splatnosť tej pôvodnej z roku 1999, pričom tú znehodnotilo.
Následne však nová správkyňa konkurznej podstaty Tory Leas upozornila mesto, aby za zmenku neplatilo, keďže pôvodný správca bol zbavený funkcie a predaj pohľadávok Tory Leas, vrátane prvej zmenky, je sporný. Samospráva preto do konca roka 2001 druhú zmenku neuhradila. Tá sa však opäť dostala do rúk inej firmy, ktorá si nárok uplatnila na súde a uspela. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu tak mesto po dohode o odpustení časti dlhu v roku 2004 zaplatilo 25 miliónov korún (830-tisíc eur) za zmenku vystavenú v roku 2001.

Súdy však medzitým rozhodli, že prevod zmenky z roku 1999 bývalým správcom konkurznej podstaty Tory Leas nebol v poriadku a je neplatný (neskôr začali exsprávcu aj trestne stíhať). Nová správkyňa si preto na súde nárokovala na zaplatenie aj prvej zmenky a uspela. Podľa posledného rozsudku Krajského súdu z roku 2009 tak musí mesto zaplatiť aj sumu pôvodnej zmenky vo výške 1,3 milióna eur plus úrok, zmenkovú odmenu a trovy.
Spolu tak stáli obe zmenky (pôvodná i prolongačná) košickú samosprávu napokon 2,4 milióna eur, hoci pôvodne bola vystavená len jedna zmenka na 1,3 milióna eur. V súvislosti so súdnym konaním medzi mestom a správkyňou konkurznej podstaty Tory Leas zaplatilo mesto právnikom ďalších 7 000 eur (vyše 210-tisíc Sk).
Vtedajší primátor a súčasný župan Trebuľa sa odmieta ku kauze vyjadriť.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247822x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy