Založ si blog

Mladé rodiny – nemáte byt? Berte si príklad z Luníka IX.

kontajnerovy_dom_7JUDY_OK-r172_res

Na Luníku IX si mnoho bezprispôsobivých občanov už niekoľko rokov odoberá elektrinu na čierno, ale poslanci Mestského magistrátu sa z toho vôbec nepoučili a dali tam postaviť kontajnerový dom, ktorý sa  ešte aj vykurovať musí elektrickou energiou.

Keď sa v poslaneckých laviciach zrodia hlúpe projekty – potom to aj tak dopadne. Radnica sa presvedčila o tom, že do kontajnerového domu sa nehrnú ani vzorní obyvatelia, ktorí platia všetky poplatky, a preto mení plány: pôjdu tam bývať prioritne rodiny s deťmi v núdzi. Magistrát priznáva, že náklady na elektrinu by mohli spôsobiť vysoké  nedoplatky.
Kontajnerový dom postavilo mesto na najzanedbanejšom košickom sídlisku koncom minulého roka. Samosprávu stála výstavba 15 bytov viac ako 333-tisíc eur (10 miliónov korún). Podľa plánov mali nové byty slúžiť platíčom z Luníka IX ako motivácia, že sa oplatí byť vzorným. Magistrát mal však niekoľko mesiacov problém nájsť nájomníkov.
Nájomné malo byť síce pod 20 eur, no problematické sa ukázalo elektrické vykurovanie bytov. Elektrinou bola riešená aj teplá voda a varenie, mesačná platba by sa preto vyšplhala až na 200 eur. Je to pochopiteľné, že takto vznikol predpoklad vysokého odberu elektrickej energie a vznikli tak aj obavy, či by ich nájomníci vládali platiť.

Vzhľadom na skutočnosť, že uvedená stavba je lokalizovaná priamo v obytnej zóne v blízkosti lesa, magistrát sa rozhodol riešiť vykurovanie elektrinou. Bolo by skutočne veľkým rizikom riešiť vykurovanie bytov formou lokálneho kúrenia pieckami, čo zodpovedá charakteru bytovej výstavby pre rómske osídlenia v lokalitách vidieckeho typu. (Typujem, že do troch rokov by z toho lesa ostala iba holá planina.)

Vedúca oddelenia služieb obyvateľstvu na magistráte k tejto záležitosti uviedla tieto argumenty:  V súčasnosti je objekt stále nevyužívaný, vedenie mesta preto pristúpilo k zmene. S cieľom riešiť vzniknutú situáciu navrhneme mestskému zastupiteľstvu zriadiť pre potreby mesta zariadenie núdzového bývania. Takto mesto neodchádza od pôvodného návrhu sociálneho bývania, bude to takisto sociálne bývanie, ale nie formou nájomných bytov, ale formou zariadenia sociálnych služieb. Dom budú využívať prioritne rodiny s deťmi v núdzi, ktoré napríklad teraz žijú v chatrčiach v nelegálnych osadách v meste. Mesto ich vyberie podľa rozhodnutí súdu, ak rodine zrušil užívacie právo a zaviazal mesto poskytnúť náhradné ubytovanie alebo na návrh terénnych sociálnych pracovníkov. Nájomnú zmluvu budú mať na dobu určitú (3-6 mesiacov), maximálne však na päť rokov. Okrem ubytovania budú mať k dispozícii sociálne poradenstvo a právnu pomoc. Umiestnenie je viazané na trvalý pobyt v meste. Títo ľudia nebudú platiť nájomné ani úhrady za médiá, ale úhradu za sociálnu službu. Podľa návrhu vyjde jeden byt mesačne na približne 100 eur. Každú dospelú osobu vyjde na 25 eur. Za dieťa do šesť rokov sa bude platiť 10 eur a za ostatné deti po 15 eur.
Je to veľkorysý návrh, pretože mesto na seba preberá veľkú finančnú zodpovednosť, lebo zariadenie bude musieť prevádzkovať. Je to možné jedine preto, že mesto dostalo dotáciu z ministerstva financií. Vlani sme si zabezpečili sociálne služby z vlastného rozpočtu a dotáciu teraz môžeme použiť na zabezpečenie novej sociálnej služby, ktorá síce v Košiciach je, no nie je dostatková.
Predpokladané náklady na zabezpečenie potrebného vybavenia a prevádzky v tomto roku podľa nej nepresiahnu sumu 100-tisíc eur. Z 15 bytov sa má 13 využiť na ubytovanie, jeden byt bude slúžiť potrebám komunitného centra na Luníku IX a z jedného bytu bude sklad a vrátnica v nepretržitej prevádzke. Rozšíri sa sieť sociálnych služieb poskytovaných mestom, výlučným odberateľom elektrickej energie bude mesto a nebude potrebné podpisovať individuálne zmluvy s nájomcami a skoncentruje sa tu pozornosť sociálnych pracovníkov. Takto vidí radnica výhody nového návrhu.

O návrhu radnice budú mestskí poslanci rozhodovať na júnovom zastupiteľstve. V prípade, že návrh odsúhlasia, nájomníci by sa mali sťahovať v júli.

Čo už len k tomu dodať na  záver: Dávam radu mladým manželským párom, najmä tým, čo už majú aj prírastok v rodine a ktorí nemajú svoj vlastný byt: Postavte si stany niekde na okraji lesa v okolí Košíc a Mestský magistrát sa vám už postará o ubytovanie v kontajnerovom dome za mesačný poplatok 100 eur a za ušetrené peniaze si po piatich rokoch môžete kúpiť niečo lepšie. (Samozrejme, že ťažko to pôjde bez pôžičky.)

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248714x
Priemerná čítanosť článkov: 991x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy