Založ si blog

Nemecka pomoc Grécku

greckoprotest

Milí  Gréci,  možno si ešte pamätáte – tetu, ktorá zvykla plniť vaše prasiatko, keď ste boli deťmi – odložiac trochu bokom na váš prvý bicykel, alebo prvé prázdniny. A jediné, čo za to chcela, bolo príležitostné „ďakujem“. Milí priatelia, čítate list od tej tety. Buďte pokojní, nežiada poďakovanie. Iba chce, aby ste sa na chvíľku vcítili do jej kože.

Od roku 1981 patríme v EÚ do jednej rodiny. Po celý ten čas žiaden člen rodiny nevložil toľko hotovosti do spoločnej pokladničky ako my – presnejšie cca 200 miliárd eur. A žiaden iný člen rodiny nezískal tak veľa, ako vy – takmer 100 miliárd eur. Je to takmer polovica hotovosti, ktorú sme vhodili do misy EÚ. Inými slovami: počas tých rokov sme my, Nemci poskytli každému z vás, Grékov cca 9 000 eur. Len tak. Bolo to od nás svojim spôsobom milé, nemyslíte? Žiaden iný národ – dobrovoľne, a tak veľkoryso – nepodporoval iný národ po taký dlhý čas. Ste nesporne náš najdrahší priateľ.

Po celé tie roky ste si nikdy nepoložili otázku, ako sa žije nám. A nestaráte sa o to ani teraz. Naše cesty sú plné výtlkov, pretože nemáme peniaze na ich opravu; knižnice a plavecké bazény boli zatvorené kvôli nedostatku finančných prostriedkov. Na rozdiel od vašich, naše mzdy od zavedenia eura sotva vzrástli.

A teraz nás žiadajú, aby sme zachránili vás, Grékov. Ako keby sme nemali dosť vlastných problémov.

Nemáte našu dôveru. V lete si podpaľujete vašu nádhernú krajinu. Potom žiadate našich požiarnikov o pomoc, pretože nedokážete uhasiť plamene sami.

Všetci chcete pracovať vo verejnom sektore, ale nikto z vás nechce platiť dane. Ak je aspoň jediná zo správ, ktoré sme v posledných týždňoch čítali, pravdivá, ste ochotní pracovať výlučne za bočné príjmy. Lekári patria medzi najhorších delikventov.

Podvádzate sa navzájom, kedykoľvek to ide. V podstate nám to môže byť úplne jedno, ale podvádzate aj nás. A to nám úplne jedno nie je.

Poberáte subvencie EÚ na viacej olivovníkov, ako sa reálne na vašej pôde nachádza. Evidentne máte aké také znalosti o účtovníctve, keďže vaše účtovné knihy falšujete tak systematicky a zručne, že úradníci v Bruseli si vôbec nevšimli, ako ste splnili kritériá na zavedenie eura. V skutočnosti ste si právo na vstup do eurozóny nikdy nezaslúžili.

Vaša  spotreba nad vlastné možnosti po taký dlhý čas, podvádzanie a život na účet iných však nemôžu pokračovať do nekonečna. Nemajte žiadne ilúzie. Keď nemecká kancelárka Angela Merkel tvrdí, že „Grécko nebude ponechané napospas“, neznamená to, že jej alebo nám na vás, Grékoch, záleží. Máme obavy o vlastnú budúcnosť. Na naše nešťastie, sme s vami zviazaní. Ak sa potopíte, stiahnete nás so sebou.

Ničíte euro a vynára sa hrozba inflácie. Znamená to, že úspory nemeckých občanov sa stále zmenšujú. Kvôli vám.
Pomaly nám, Nemcom začína dochádzať, že musíme zachrániť banky, potom musíme zachrániť Grécko, ako aj iné tzv. PIGS krajiny, konkrétne ešte Portugalsko, Írsko a Taliansko.

Bankrot jednej z týchto krajín by bol tragédiou, v porovnaní s ktorou by sa globálna finančná kríza zdala byť „stretnutím pri čaji“.

Prezieraví  nemeckí zákonodarcovia ešte pred zavedením eura varovali, že ekonomická únia nemôže fungovať bez únie politickej. Mali pravdu. Teraz máme deficit demokracie.

Osud nás, Nemcov, závisí od rozhodnutí gréckych vlád. Prinajmenšom by sme boli radi, keby vaša vláda realizovala reformy. Ale vy to zjavne nechcete. Robíte to, čo robievate vždy – štrajkujete.

Milí  úradníci gréckeho ministerstva financií, prosíme vás neštrajkujte, ale vyrubujte dane milionárom vašej krajiny.

Milí  grécki lekári, neštrajkujte, ale starajte sa o svojich pacientov, bez nároku na úplatky.

Milí  grécki dôchodcovia, keď Nemec pracuje celý život, dostane ako dôchodok 45 % priemerného platu, nie 95 % ako vy. S peniazmi, ktoré sme vám za posledných 30 rokov poskytli, sa môžete tešiť pohodlnej penzii. Považujete to za férové? Vy ste generácia, ktorá je zodpovedná za túto žalostnú situáciu.

Milí  grécki občania, prosím netvrďte, že za súčasnú krízu nesú výlučne vinu vaši politici. Ako zakladatelia demokracie by ste mali vedieť, že vy – ľud – vládnete a nesiete zodpovednosť za vládu. Nikto vás nenúti k daňovým únikom, poberaniu úplatkov, štrajkom voči rozumným politikám ani k voľbe skorumpovaných politikov. Politici sú populistami – robia len to, čo chcete vy.

Môžete protestovať, že my, Nemci taktiež nie sme perfektní. Máte pravdu. Máme veľa problémov, vrátane dôchodkového systému, ktorému nikto neverí a sporného daňového systému.

Kedysi dávno ste nám vy, Gréci ukázali cestu a dali nám demokraciu, filozofiu a prvú koncepciu štátnej ekonomiky. Teraz nám opäť ukazujete cestu. Ale je to nesprávna cesta. A skončila v slepej uličke.

Na záver si neodpustím kratučkú poznámku, že podobné víčitky voči Grékom už môže mať aj Slovensko!

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248404x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy