Založ si blog

SPP a geotermálny projekt v Ďurkove, niečo v tom veľmi smrdí, ale plyn to určite nie je

plynarivelka

O najväčšom európskom projekte využívania geotermálnej energie z podzemných horúcich prameňov vody v okolí Svinice, Bidoviec a Ďurkova sa hovorí už veľa rokov a niekoľko sa pripravuje. Pôvodne už malo byť teplo dodávané do Košíc a malo sa ním vykurovať 50 percent domácností. Zatiaľ sa tak nestalo. Proces prípravy je zdĺhavý a investične náročný. Urobili sa tri prieskumné vrty, odskúšala sa výdatnosť zdrojov a spustil sa kolotoč vybavovania potrebných povolení.
Včera som strávil spolu s mojou polovičkou príjemné posedenie v obci Ďurkov v kruhu známych na pozemku mojej netere, ktorá tam plánuje postaviť dom. Zatiaľ tam majú so svojim snúbencom iba malú „búdku“ na náradie a prípadne prenocovanie, a samozrejme latrínu, alebo ako hovoria Česi kadi – búdku. Bolo nás tam deväť dospelých ľudí a z nich som piatich poznal iba z videnia. Medzi rečou, (nezávisle bez toho aby som bol do tejto záležitosti osobne zainteresovaný), niekto spomenul starostu obce a čo všetko má v pláne pre obec spraviť, aby ju zároveň podľa možnosti, čo najviac zviditeľnil aj pre zahraničných turistov, lebo zatiaľ sa o tej obci veľmi málo vie.

Všetci do jedného, čo sme tam boli, sme sa vyjadrovali v tom zmysle, že keby SPP nerobila veľké drahoty, tak v okolí tej obce už mohlo byť zopár termálnych bazénov, skleníky na pestovanie kvetín, alebo zeleniny a čo je najpodstatnejšie, že už dávno mohlo byť horúcou vodou  zabezpečené vykurovanie celého okolia obce a jej okolia a aj mesta Košice. Začiatky projektu siahajú ešte do roku 1994, kedy sa vypracovala prvá rozsiahla štúdia spoločnosťami CFG a Slovgeoterm, financovaná európskymi programovými fondmi PHARE. V rokoch 1998 a 1999 sa realizovali tri prieskumné vrty. Následne sa uskutočnili viaceré testy, seizmické pozorovania a hydrodynamické skúšky, ktoré vyhodnotili parametre geotermálneho zdroja.
Prieskum potvrdil výdatnosť zdroja 50 – 65 litrov za sekundu. Teplota na ústí vrtov dosahovala 123 – 129 stupňov Celzia a ložisková teplota v hĺbke 3000 metrov mala hodnotu 143 stupňov Celzia. Podľa prieskumu je v podzemí v súčasnosti nevyužívaný tepelný zdroj o výkone 100 MW.

O bohatých ložiskách horúcej vody v tejto lokalite sa vie dlho, no projekt jej využitia stál doteraz na bode mrazu. V projekte bolo stanovené, že spoločný podnik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), Teplárne Košice (TEKO) a združenia obcí Olšavského mikroregiónu zabezpečia využitie významného geotermálneho zdroja, ktorý je neďaleko Košíc v okolí obcí Ďurkov – Bidovce. Zhodli sa na tom predseda dozornej rady Geotermu a člen predstavenstva SPP Hans G. Meyer, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ TEKO Ladislav Lazár a predseda združenia obcí Olšavského mikroregónu. Novinárov o záveroch rokovania informoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

V prvej fáze sa mala budovať geotermálna elektráreň, ktorá by mala byť hotová do roku 2011 a odpadové teplo z elektrárne sa malo využívať na rozvoj cestovného ruchu, prípadne na iné účely.

Spomínam si na obrovský titulok: Horúce pramene vyhrejú Košice v roku 2010, no všetko sa javí tak, že sa toho s najväčšou pravdepodobnosťou nedočkáme ešte ani v roku 2013.

V druhej fáze sa mali urobiť ďalšie vrty v lokalitách Bidovce a Olšava a po zistení ich parametrov sa malo rozhodnúť, či sa teplom z tejto lokality budú zásobovať Košice. V prípade, ak by vyhovovali, tak v tretej fáze sa malo uskutočniť využitie geotermálneho zdroja na dodávku tepla do Košíc. Minister odmietol konkretizovať, aké podiely budú mať SPP, TEKO, prípadne združenie Olšavského mikroregiónu v spoločnom podniku a nechcel prezradiť ani výšku základného imania s tým, že ešte nie je isté, aký spôsob vzniku podniku sa zvolí. „Prvý spôsob spočíva v tom, že by TEKO a Olšavský mikroregión vstúpili do už jestvujúceho podniku Geoterm, čo sa javí ako schodnejšia cesta. Druhým spôsobom je založenie úplne novej spoločnosti,“ povedal Ľ. Jahnátek. Doplnil, že akcionári SPP a TEKO budú mať hlavné slovo pri zriadení, výšky základného imania a podiele akcií v spoločnom podniku.

Spracované projekty, štúdie a zámery uvažujú aj o využití vratnej vody, ktorá by sa po odovzdaní tepla vo výmenníku mala dostať späť do podzemia reinjektážnym vrtom. V spojitostí s touto vratnou vodou sa uvažuje o vybudovaní rekreačných centier, aquaparkov, skleníkového a rybného hospodárstva a iných pestovateľských zariadení, ako aj s možným vykurovaním okolitých obcí, ako je to napríklad v Galante.
Predaj väčšinového podielu SPP v Geoterme sa doteraz nerealizoval aj z dôvodu neexistencie dohody s relevantným odberateľom energie. Projekt využívania geotermálneho vrtu je však z hľadiska povolení a pozemkov pre variant dodávky tepla do Košíc pripravený. Tepláreň Košice (TEKO) je pripravená zabezpečiť plynulý odber z geotermálneho zdroja. Problém je však v tom, že sa nedokážu zhodnúť s Geotermom na objemoch a cene tepla, čo v konečnom dôsledku má vplyv na návratnosť projektu. Z pohľadu mesta Košice sú geotermálne zásoby v jeho blízkom okolí perspektívnym zdrojom. Samospráva však nemá v rukách dostatočne účinné nástroje, pretože je menšinovým akcionárom v tomto projekte (0,08%). „Hlavné slovo musí povedať hlavný akcionár, ktorým je SPP (95,82%). Treba však uviesť aj to, že tento zdroj by pomohol mestu v oblasti vykurovania, v žiadnom prípade by nevyriešil otázku zásobovania obyvateľov mesta zemným plynom. Komplikovaná by bola aj otázka využitia tohto zdroja pre výrobu elektrickej energie.

Za hazard s prírodnými zdrojmi Slovenska považujú súčasný stav okolo využitia alternatívnej energie starostovia dotknutých obcí Olšavskej doliny v „trojuholníku“ Ďurkov – Svinica – Bidovce.
Je smutné, že takéto ložisko geotermálnej energie európskeho významu stojí už vyše desať rokov bez povšimnutia majoritného vlastníka SPP, ktorý vlastní 95% akcií Slovgeotermu a Geotermu Košice. SR sa zaviazala EÚ, že bude presadzovať využívanie obnoviteľných zdrojov energie a „takýto zdroj tu máme“.
„Ak by sa takýto obrovský prírodný energetický zdroj nachádzal niekde
inde, už dávno by sa využíval, ako je to napríklad v nemeckom mestečku Peiting
pri Mníchove, kde je osemmegawattová geotermálna elektráreň. Nečakalo by sa
toľko rokov a neodznelo by zo strany kompetentných ľudí toľko výhovoriek ako u
nás.

Košická tepláreň vstúpila do rokovaní s konzorciom islandských spoločností, ktoré má skúsenosti s podobnými projektmi s cieľom ozrejmiť si aj ich pohľad na danú problematiku. Ak by TEKO malo k dispozícii také finančné prostriedky, akými dnes disponuje SPP, projekt by dnes bol už vo finálnej fáze realizácie. S cieľom predísť ďalším možným škodám vyplývajúcich zo súčasného stavu Projektu, uvažujeme aj o možnosti kapitálového vstupu do spoločného podniku, resp. o odkúpení celej investície od SPP.

Slovenský plynárenský priemysel nedávno zverejnil, že doteraz nevyužitý potenciál termálnej vody pri Košiciach chce posunúť konečne vpred. Plynári sa roky naťahovali s TEKO o vhodný biznis model. Táto štátna akciovka mala byť hlavný odberateľ tepla, keďže vlastní a prevádzkuje tepelné rozvody v meste. No k dohode ani po niekoľkých rokoch a viacerých návrhoch nedošlo. SPP, ktorý minulý rok avizoval snahu predať strešnú firmu Geoterm, napokon plánoval, že projekt dokončí sám. No nie podľa pôvodných plánov, ale tak, že z horúcej vody bude vyrábať elektrinu a nie teplo.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

EÚ / Európska únia /

Anketa s jednotkami eurokandidátok. Dokázali sme sa vysporiadať s členstvom v EÚ?

05.05.2024 08:00

Denník Pravda oslovil s rovnakými otázkami lídrov kandidátnych listín do Európskeho parlamentu, no niektoré politické subjekty neodpísali.

pravoslávny chrám, interiér, Nová Baňa

Pravoslávni kresťania slávia Paschu - Christovo zmŕtvychvstanie

05.05.2024 07:51

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete v nedeľu oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

vojna na Ukrajine, Rusko, Petrohrad

ONLINE: Kyjev s našou pomocu môže opäť útočiť v roku 2025, verí Biely dom

05.05.2024 07:25

Ukrajina so schválenou vojenskou pomocou Spojených štátov udrží obranu a v roku 2025 môže aj zaútočiť, uviedol Jake Sullivan.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248655x
Priemerná čítanosť článkov: 991x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy