Založ si blog

Bolo by načase odzvoniť rodinkárstvu!

Myslím, že nie som sám, čo sledujem ako to na Slovensku chodí, či už v zdravotníctve, alebo v kultúre, (hlavne na doskách, ktoré znamenajú svet), že sa tieto povolania prenášajú z otca na syna a z matky na dcéru, ale nemalým prekvapením pre mňa sa stala tá skutočnosť, že toto sa deje aj v súdnictve a obzvlášť v Košiciach.

Podľa možnosti sa súdom vyhýbam a priznám sa, že mi vôbec nechýbajú a bol by som najradšej ak by vôbec ani neboli, hlavne na Slovensku, lebo väčšinou spravodlivosť ostáva kdesi ďaleko za prahom súdnych sieni, a už ani nehovoriac o charaktere poniektorých sudcov.

Ale v Košiciach ma zaujal menoslov sudcov ako sa v ňom mená podozrivo zhodujú. Pochopiteľne nepátral som po tom osobne, ale som sa o tom dočítal v tlači.

Sudkyňa pani Žitňanská sa rozhodla skoncovať so zvýhodňovaním justičných čakateľov. V Košiciach sa ich mená podozrivo často zhodujú s menami terajších sudcov.

zitnanska1_Vladimir_Simicek_OK_res

Justiční čakatelia: je ich osemnásť, ale nechcem čitateľov zaťažovať ich menami, takže iba v skratke:
Syn aj dcéra predsedu Krajského súdu v Košiciach Imricha Volkaia, syn členky Súdnej rady Márie Bujňákovej a okresného sudcu Ladislava Bujňáka, dcéra podpredsedníčky Okresného súdu Košice I Emílie Guľovej a dcéra ústavného sudcu Jána Auxta.

Ale aj syn bývalej vedúcej kancelárie Ústavného súdu Viery Kanárikovej a bývalého poradcu Ústavného súdu Imricha Kanárika, dcéra niekdajšieho policajného prezidenta Jána Piptu a deti viacerých aktívnych advokátov.

Doteraz všetci mali takmer istotu, že sa čoskoro stanú sudcami a do konca života budú poberať plat od 2 200 eur a využívať sociálne istoty spojené s týmto povolaním. S nástupom Lucie Žitňanskej (SDKÚ) do funkcie ministerky spravodlivosti môžu záruku takejto budúcnosti stratiť.

Všetci patria k osemnástim justičným čakateľom košického krajského súdu. Stali sa nimi vo výberových konaniach organizovaných krajským súdom od minulého roka. Čakateľ je prakticky predstupňom funkcie sudcu. Na voľné miesto sudcu nastúpi, ak dosiahne vek 30 rokov, má trojročnú prax a zloží justičnú skúšku.

Súčasná vláda sa chystá inštitút justičného čakateľa zrušiť. Cez ministerstvo spravodlivosti zrejme navrhne, aby justiční čakatelia prešli do administratívneho personálu sudcov. Na miesto sudcu by už nemali prednostné právo, získať by ho mohli len cez riadny konkurz.

„Vláda… bude postupne vytvárať podmienky na vytvorenie kvalitného podporného odborného tímu pre sudcu,“ píše sa vo vládnom programovom vyhlásení, o ktorom stále rokuje parlament.

Ministerstvo spravodlivosti plánuje predložiť návrh zákona, ktorý by sa týkal justičných čakateľov, v jeseni. „Nechceme, aby justiční čakatelia mali monopol na obsadzovanie pozícií sudcov. Naším cieľom sú otvorené výberové konania, do ktorých sa môže prihlásiť každý, kto spĺňa podmienky,“ informoval Žitňanskej tlačový odbor.

Na výberových konaniach by sa po novom mohla zúčastňovať aj verejnosť. Ministerstvo chce takto predísť podozreniam, že konkurzy sú zmanipulované v prospech príbuzných existujúcich sudcov alebo súdnych funkcionárov.
O rodinkárstve pri výbere justičných čakateľov otvorene prehovorilo 21 sudcov, keď v marci ohlásili založenie iniciatívy Za otvorenú justíciu. Vyslovili podozrenie, že uchádzači s rodinnými väzbami na ľudí, ktorí už pôsobia v justícii vedia dopredu odpoveď na nepodstatnú otázku v teste, alebo sú testy v ich prospech vypĺňané dodatočne.
„Ak je človek aspoň trošku zorientovaný v týchto väzbách, dokáže zo zoznamu uchádzačov vopred ‚uhádnuť‘, kto bude úspešný. To nemôže byť náhoda, takže už samotné výsledky tých výberových konaní dokazujú, že niečo nie je v poriadku,“ uvádza sa v dokumente spracovanom sudkyňou Ľudmilou Babjakovou.

Systém justičných čakateľov ako minister spravodlivosti presadil Štefan Harabin (HZDS). Predtým sa miesta sudcov obsadzovali cez konkurzy, do ktorých sa mohol prihlásiť každý, kto mal právnické vzdelanie.
Nedá mi to, aby som sa k tejto situácii nevyjadril nasledovne: chvála Bohu, že aj v tejto oblasti sa začína diať niečo pozitívne. Je síce otázne, či sa to aj udeje? Ale kladiem si zároveň otázku, prečo to SDKÚ nespravilo už minimálne pred 10 rokmi, keď boli dzurindovci pri moci?

Vám, ktorí by ste mali záujem, tak si môžete prečítať, čo znamená byť sudcom:

  • Sudcovia sa menujú doživotne
  • Základný plat sudcov sa pohybuje okolo 2 620 eur (78 930 korún)
  • Majú nárok aj na trinásty a štrnásty plat
  • Majú sociálne výhody. Napríklad v prípade materskej im patrí príplatok vo výške 55 % funkčného platu. Patrí im základná ročná dovolenka v trvaní šesť týždňov.
  • Po skončení výkonu funkcie sudcu a po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok dostáva sudca odchodné vo výške základného platu
  • Trestne stíhať sudcu možno len po súhlase Ústavného súdu.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247683x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy