Založ si blog

Ej Fico, Fico Východniari Ti to raz poriadne spočítajú!

SMV-0626-024C-kuzmice-tasr-r390Zraniteľný východ sa búri a starostovia zaplavených obci hromžia na Fica, že, čo majú z multifunkčných ihrísk, keď im voda v obciach každoročne zaplavuje rodinné domy. Takisto obyvatelia Čane boriaci sa po pás v kalnej vode, nešetrili nadávkami na Fica aj s jeho miliónmi na zimný štadión, keď nie je schopný nič podniknúť, aby im Hornád takmer so železnou pravidelnosťou nerobil zo života peklo.

Na jún 2010 len tak skoro nezabudneme. Povodeň zrežírovala najmä  na východe Slovenska tisíce tragických príbehov. No zároveň  odhalila hriechy orgánov moci a štátnych inštitúcií.

Ondava, Torysa, Hornád a ďalšia vejárovitá spleť riek, riečok a potokov sa opäť vyzúrili. A pri nekonečných lejakoch na prelome mája a júna ešte viac ako kedykoľvek predtým. Nepomohli ani vodné nádrže Zemplínska šírava, Domaša či Ružín, ktoré by mali záplavy skrotiť.

Množstvo zrážok na Slovensku, ktoré na územie Slovenska spadlo za obdobie od  1. mája do 21. júna 2010, sa podľa údajov SHMÚ za normálnych okolností vyrovná obdobiu šiestich až ôsmich mesiacov.

„My sme na povodne zvyknutí. Naučili sme sa s nimi žiť. Pomaly nie je roka, aby nás nevytopilo. Ale čo sa u nás dialo teraz, nemá obdobu,“ krotí hnev starosta Veľkej Lodiny Peter Lukáč.

Dedinu medzi kopcami delí  od priehradného múra Ružína necelých päť kilometrov. „Stačí, že vodohospodári pustia do Hornádu dvesto metrov kubických vody za sekundu, už sa začne vylievať,“ tvrdí starosta. V dedine nám zaplavilo 29 domov. Nie prvýkrát. „Chápem, že boli extrémne zrážky, ktoré prekonali všetky rekordy. Ale keď hydrometeorologický ústav vydá výstrahu, vodohospodári by mali konať. Mali by postupne vypúšťať z nádrže vodu, aby vytvorili čo najväčší priestor na zachytenie povodňovej vlny. Nie čakať do poslednej chvíle a potom nás tu topiť ako myši. Nechápem. Veď patria pod jeden rezort.“

Po záplavách v júli 2008 starostovia z miniregiónu Ružín spísali petíciu. Žiadali, aby ministerstvo životného prostredia prehodnotilo manipulačný poriadok na hrádzi, na ktorý sa Slovenský vodohospodársky podnik neustále odvoláva. Petíciu podpísalo takmer 350 ľudí z Malej Lodiny, Veľkej Lodiny a Kysaku. Poslali ju priamo predsedovi vlády.

„Odozva? Žiadna! Prišiel akurát minister Chrbet, vodohospodári mu urobili exkurziu na Ružíne, a – odišiel. U nás sa ani len nezastavil. Názory ľudí, čo tu žijú v neustálom strachu, len čo zaprší, ho nezaujímali,“ spomína starostka Malej Lodiny Adriána Fečková.

Starostovia podali pred dvomi rokmi aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. Vyšetrovateľ podanie odmietol. V odôvodnení konštatoval, že Slovenský vodohospodársky podnik sa pri vypúšťaní vody z nádrže riadi platným manipulačným poriadkom. Navyše, povodňou poškodené domy sa nachádzajú v záplavovom pásme. Bodka.

Starosta Veľkej Lodiny je pobúrený. „Nechápem, prečo nepreverili, či platný manipulačný poriadok neohrozuje životy a majetky občanov. Časť zaplavených domov postavili pre budovateľov Trate mládeže koncom 50. rokov. Vtedy Ružín ešte len projektovali. Prečo pri výstavbe neupravili koryto a brehy, aby ľudia boli v bezpečí? Jednoducho – komunisti vysťahovali ľudí, postavili múr a napustili vodu. Nikto sa nikoho na nič nepýtal. Dnes sa takzvaní demokrati správajú rovnako. Verím, že nebyť Ružína, teraz by sme sa tu o povodniach nebavili,“ hovorí Lukáč.

V noci zo 4. na 5. júna Hornád ohrozoval nielen dediny pod nádržou, ale aj štvrťmiliónové Košice. Evakuovali okolo dvetisíc obyvateľov z mestských častí Džungľa a Krásna, krízový štáb rozhodol o dočasnom zavretí hypermarketu Tesco, veľká časť mesta vrátane nemocnice bola bez elektriny a bez plynu, nepremávali električky, košickú tepláreň museli odstaviť.

Neodolal ani ochranný val na ramene Hornádu – Mlynskom náhone. Hrozilo, že zaplaví aj Sever. Stovky Košičanov z mostov s obavami sledovali búrlivú hladinu Hornádu. Kapacita koryta v Košiciach je podľa vodohospodárov približne 550 kubíkov za sekundu. V Džungli nahlodával breh zvýšený vrecami s pieskom o dobrého pol metra. Ešte šťastie, že ich vodohospodári mali dosť.

Simulácia v rámci cvičenia Ružín 2006 dokazovala, že ničivá povodňová vlna z necelých 35 km vzdialenej nádrže dokáže po pretrhnutí hrádze zaplaviť mesto až po Dóm svätej Alžbety a Štátne divadlo v priebehu dvoch hodín. Našťastie sa tak nestalo. Menej šťastia už mali ľudia v dedinách pod Košicami. Nižnú Myšľu, Čaňu, Ždaňu a Trstené vytopilo. V Nižnej Myšli zosuv svahu zničil tridsať domov. Zúfalcom priviezli minerálky s portrétom Vladimíra Mečiara. A dosť!

Primátora Košíc Františka Knapíka a starostov záplavami postihnutých mestských častí  a obcí v povodí Hornádu, Torysy, Olšavy a ďalších riek prešla trpezlivosť. Koordinovaným postupom chcú dosiahnuť, aby Slovenský vodohospodársky podnik, ministerstvo životného prostredia a vláda prijali radikálne kroky na zníženie rizika povodní na východnom Slovensku. V opačnom prípade znovu zvážia podanie trestného oznámenia.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247806x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy