Založ si blog

Až Božia prozreteľnosť otvorila oči poslancom mestského magistrátu

kontajneryJUDY_res

Poslanci MM schválili obyvateľom Nižnej Myšle postihnutým povodňami núdzovú pomoc v podobe kontajnerového domu, ktorí pôvodne dali postaviť za veľké peniaze z mestského rozpočtu Rómom na Luníku IX.

V Nižnej Myšli je bez strechy nad hlavou približne 150 ľudí. Časť z nich nájde nový domov v kontajneroch z Luníka IX. Kontajnerový dom predá mesto Nižnej Myšli za symbolické euro. Rozhodli o tom mestskí poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve. Dom predá košická samospráva obci s tým, že ho zviaže s predkupným právom za rovnakú cenu.

domTASR_res

Takto vyzerá jeden z domov  v Nižnej Myšli, ktorý zničili katastrofálne zosuvy po povodniach.

Armáda má začať búrať neobývateľné domy, ktorým sa narušila statika po zosuve pôdy v Myšli. Tých domov je 16. V obci bolo vážne poškodených vyše 40 domov, väčšina rodín našla dočasné útočisko u príbuzných. Momentálne má o 15 bytov z Luníka IX záujem už 18 rodín, ktoré po zosuvoch svahu prišli o svoje príbytky.

Je to veľká pomoc a ľudia o tieto byty majú záujem. Už je aj vytypovaná lokalita na Kopaniciach, je tam vykonaný aj geologický prieskum a lokalita je bezpečná. Kontajneroví dom sa rozoberie na jednotlivé časti, a každý dvojizbový byt bude stáť na samostatnom pozemku.

Výstavba kontajnerového domu stála radnicu viac ako 333-tisíc eur a nájom v jednom byte sa odhadoval na približne 200 eur pričom sa  Rómovia Luníka IX vôbec nehrnuli do takýchto bytov aj napriek tomu, že sa roky sťažovali, že nemajú kde bývať.

Jedna pani v Nižnej Myšli, ktorá je na zozname tých, čo dostanú dvojizbový kontajner to  teraz označuje ako dar z nebies a spory o byty podľa nej nehrozia. Tvrdí, že so závisťou sa nestretla. Naopak, za tie kritické dni zažila obrovskú súdržnosť a spolupatričnosť. Nepoznala, čo znamená v núdzi poznáš priateľa, teraz to už vie.  Na zaver prekvapená dodala, že netušila, že má toľko priateľov.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 248382x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy