Založ si blog

Vreckárov pribúda a polícia nám robí školenie ako sa im vyhýbať

Všeobecný názor na mestskú, ale aj štátnu políciu je, že nerobia nič, len sa občas prejdú autom po meste, aby sme ich my videli, že sú tu a starajú sa o našu bezpečnosť. No nechce sa mi veriť, že polícia nemá zmapovaných vreckárov, ale asi je lepšie a jednoduchšie upozorniť občanov cez média, aby si na vreckárov dávali pozor, ako im konečne klepnúť po prstoch.

Pomalý ani nieto dňa, aby sme sa nedočítali aj takejto správy: vreckári okradli počas jedného dňa ženu v električke, druhú v predajni na Mlynskej ulici. Obe prišli o doklady, peniaze, platobné karty. Zlodeji sa krátko po krádeži pokúsili vybrať peniaze z bankomatov.

No naša polícia radí, ako sa nestať obeťou vreckových zlodejov.
Konkrétne zástupkyňa košickej policajnej hovorkyne informovala média, že praktiky vreckárov sú rôzne a prešpekulované. Aby sa dostali k cudziemu majetku, bez váhania vraj odrežú pútko na kabelke či taške. Väčšina vreckárov má prehodený kabát cez ruku, aby nebolo vidno, čo ňou robí. Taktiež často rôznym spôsobom rozptyľujú vyhliadnutú obeť nejakou otázkou, postrčením a podobne, čo využíva jeho komplic na krádež. Vreckoví zlodeji ‚pracujú‘ všade tam, kde je viac ľudí, sústreďujú sa v obchodných domoch a veľkých nákupných centrách, ale aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy či na rôznych trhoch alebo v reštauráciách.
Podľa polície konajú zlodeji veľmi rýchlo a nepozorovane, pre šikovného vreckára je údajne „hračkou“ okradnúť ženu s nákupnými taškami v obidvoch rukách a kabelkou, prevesenou cez plece. Ale obeťami tejto trestnej činnosti nie sú zďaleka iba ženy.

Polícia radí: Na čo treba dávať pozor

Peňaženku alebo doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť (zadné vrecko nohavíc, na vrchu kabelky či nákupnej tašky).
Tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze a doklady, nenoste na chrbte, kam nevidíte.
Pri nakupovaní si nedávajte kabelku či tašku s peniazmi do nákupného vozíka.
Dávajte si pozor na kabelky, voľne prevesené cez rameno (najmä pri nastupovaní a vystupovaní z vozidiel MHD), držte si pri tlačenici kabelku blízko pri tele.
Cenné veci si nenechávajte v odevoch, ktoré si odložíte v reštaurácii na vešiak, bez dozoru nenechávajte ani kabelku či mobil odložený na stole.
Pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť a využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku (platobnú kartu odporúčame nosiť oddelene od dokladov a peňazí, nezapisovať si PIN číslo v blízkosti karty).

Nedá mi, aby som sa nespýtal: Máme tu policajtov na okrasu? Veď, čo im bráni, aby sa zopárkrát previezli trebárs v mestských dopravných prostriedkoch (v civile) vo dvojiciach a sledovali činnosť vreckárov? Takto by mohli v prípade potreby aj okamžite zasiahnuť!

Samozrejme je to moja naivita, načo by sa oni s niečím takým zaoberali, keď im lepšie vyhovuje vyberanie pokút a buzerácia ľudí.

Čo sa deje s blogoviskom Pravda?

15.10.2023

Takmer týždeň sa snažím prihlásiť na môj blog realista1 a vyzerá to tak, že systém je preťažený a prihlásiť sa nie je možné, a keď sa mi konečne podarilo prihlásiť, tak bohužiaľ nie na môj nový blog, ale na starý blog filozof52. PS Pokúšal som sa napísať správu administrátorovi, že aký mám problém, ale systém ma upozornil, že moja správa administrátorovi [...]

Exminister Naď, veľké zemetrasenie na východe by bolo, ak by voľby vyhrali Vaši modrí idioti!

10.10.2023

Na úkor včerajšieho zemetrasenia na Východnom Slovensku si nemiestne zažartoval exminister Naď! K jeho žartu mu ľudia odkázali stručne a jasne: Je to úbohé a trápne. Viac sa o tom dozviete z tohto zdroja Exminister-Nad-prestrelil–Nemiestne-zarty-o-zemetraseni-na-vychode Pán Naď, ste úbožiak, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho polit. strana nevyhrala [...]

Ruská armáda je garantom stability, tvrdí Putin

23.02.2023

Zajtra bude 1. výročie Putinovej vojny na Ukrajine. Nechcel by som sa zajtra nachádzať na Ukrajine (na ktoromkoľvek mieste), obzvlášť nie v Kyjeve. Dnes ruský prezident označil ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. (TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP). „Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

filozof52

Píšem o tom, čo prináša život...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 247828x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy